Zona Schengen va avea peste 400 de milioane de locuitori. Acordul va permite călătoriile fără restricţii pe transportul rutier, maritim şi feroviar între Lituania, Polonia, Cehia , Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Slovenia şi Malta, dar şi între acestea şi mai vechile ţări membre Schengen. Pentru a marca evenimentul în toate cele nouă state au loc o serie de concerte.
Punctul de trecere din estul Poloniei, va deveni linia de demarcaţie între Europa şi fosta Uniune Sovietică. Ucrainenii, bieloruşii, sârbii şi croaţii spun că după extinderea zonei Schengen vor fi izolaţi de membrii familiei, în timp ce oamenii de afaceri se tem de impactul economic.
Din spaţiul Schengen, acord semnat în 1985 de Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Franţa, fac parte în prezent 13 state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia şi Islanda. Deşi membre ale Uniunii, alte două state, Marea Britanie şi Irlanda, au ales să rămână în afara acestei zone.
Cipru, ţară membră a Uniunii din mai 2004, se pregăteşte să adere la Schengen în 2009, în acelaşi timp cu Elveţia, ţară cu statut de neutralitate, non-membră a UE şi NATO. România şi Bulgaria, care s-au alăturat Uniunii Europene în 2007, mai au de aşteptat până la aderarea la spaţiul Schengen, cel puţin până în 2011.
Antena 3