Antena 3 CNN Externe Spaţiul aerian al Spaniei este deschis în totalitate. În maxim 48 de ore se revine la normal

Spaţiul aerian al Spaniei este deschis în totalitate. În maxim 48 de ore se revine la normal

5 minute de citit Publicat la 13:29 04 Dec 2010 Modificat la 13:29 04 Dec 2010
Spaţiul aerian al Spaniei este deschis în totalitate. În maxim 48 de ore se revine la normal
Foto: INTACT Images
UPDATE 3. Ministrul spaniol al Transporturilor, Jose Blanco, a anunţat sâmbătă că spaţiul aerian al ţării este de acum "deschis în totalitate" după greva controlorilor de trafic, care paralizează ţara de vineri seara, adăugând însă că abia în "24 până la 48 de ore" se va reveni la normal, relatează AFP.
   
"În prezent, spaţiul aerian este deschis în totalitate", a declarat Blanco pentru postul de televiziune CNN+.


Autoritatea pentru administrarea aeroporturilor (Aena) a anunţat că două treimi din controlorii de trafic, respectiv 109 din 159 care erau de serviciu sâmbătă, şi-au reluat activitatea în jurul orei locale 15.00 (16.00 ora României), la aproape 24 de ore de la grevă.
   
Pe aeroportul din Barcelona, toţi controlorii care ar fi trebuit să lucreze au revenit la post, potrivit Aena.
   
La Madrid, aeroportul ar putea să se redeschidă începând cu ora 16.00 (17.00 ora României) la "30 la sută din capacitate", a precizat aceasta.
   
Aena estima sâmbătă după-amiază la aproximtiv 300.000 numărul pasagerilor afectaţi de această grevă.


Controlorii de trafic revin la muncă


UPDATE 2
. Controlorii de trafic aerian din Spania au început să se întoarcă la locul de muncă, sâmbătă, în timp ce peste jumătate din spaţiul aerian s-a redeschis dar fără ca traficul să fie reluat, a anunţat autoritatea pentru administrarea aeroporturilor Aena, relatează AFP.
   
"Controlorii de trafic se întorc la muncă în turnurile de control", a anunţat un purtător de cuvânt al Aena la scurt timp după ce Guvernul a decretat "stare de alertă", care permite mobilizarea greviştilor.
   
Aproximativ jumătate din spaţiul aerian din Spania s-a redeschis, dar traficul nu a putut fi încă reluat, marile companii străine, precum şi cea spaniolă Iberia anulând deja toate zborurile până duminică.
   
Din cele 58 de sectoare aeriene câte numără ţara, 28 se redeschiseseră sâmbătă, în jurul orei locale 14.00 (15.00 ora României), potrivit Aena.



UPDATE. Sute de pasageri români sunt blocaţi pe aeroporturile din Spania din cauza grevei generale spontane declanşate de controlorii de trafic. Zborurile din şi spre Madrid au fost anulate, iar oamenii aşteaptă cu nerăbdare sfârşitul protestului pentru a ajunge la destinaţie.

Mai multe companii aeriene mari, între care Air France, KLM, Thai Airways, EasyJet şi Ryanair, şi-au anulat zborurile cu plecare de la Madrid sâmbătă, din cauza grevei ilegale a controlorilor de trafic aerian, potrivit panoului de informaţii de la aeroport, relatează
AFP.
  
Compania naţională Iberia a anunţat deja că îşi anulează toate zborurile până duminică dimineaţă.
  
Pe aeroportul din Madrid, Barajas, un panou informează pasagerii în legătură cu aceste anulări şi le cere "să părăsească clădirile aeroportului".

Cursele de pe aeroportul Aurel Vlaicu cu destinaţia Zaragoza şi Valencia au fost anulate, precum şi un zbor care trebuia să vină din Madrid.

Probleme sunt şi pe aeroportul Otopeni. Cursele Tarom spre Madrid şi Barcelona au fost amânate, ca şi zborurile EasyJet care urmau să ajungă şi apoi să plece la Madrid.

Mii de persoane se află de vineri seara în diferite terminale ale aeroportului, în aşteptarea unor informaţii despre zborurile lor.


Sute de români, blocaţi pe aeroporturi




Stare de urgenţă în Spania, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian

Ministerul de Interne din Spania a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul ţării, în urma grevei controlorilor de trafic aerian. Controlorii de trafic care nu se vor prezenta imediat la locurile de muncă riscă să fie arestaţi. Greva declanşată vineri seară a paralizat traficul aerian din ţara iberică, afectând milioane de pasageri.

Este prima dată, potrivit presei spaniole, când Guvernul ia o astfel de măsură de la reinstauarea democraţiei în 1977.
   
"Aeroporturile sunt practic toate paralizate", a declarat ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP, la încheierea unei şedinţe extraordinare a Guvernului, care a aprobat "un decret prin care este instituită stare de alertă, în acord cu Constituţia".
   
Starea de alertă va fi în vigoare în principiu "15 zile", a declarat ministrul.

Acest lucru înseamnă că "angajaţii vor fi convocaţi la locul de muncă şi în cazul în care nu se vor prezenta acest lucru va putea fi calificat drept nesupunere, prevăzută de codul penal militar", a explicat Rubalcaba.

Spaţiul aerian spaniol va rămâne închis sâmbătă în mare parte până la ora 13.00 (14.00 ora României), a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru administrarea aeroporturilor (Aena).

Traficul aerian era paralizat sâmbătă dimineaţa în Spania din cauza unei greve ilegale a controlorilor de trafic aerian, care a început vineri seara, a anunţat autoritatea aeroportuară spaniolă, Aena, citată de AFP.
   
"Situaţia este aceaşi ca ieri (n.r. - vineri). Nu sunt zboruri. Numai cursele trans-oceanice ajung la Madrid Barajas", a declarat un purtător de cuvânt al Aena, precizând că situaţia este acceaşi în toată ţara.
   
Guvernul spaniol a anunţat vineri seara că va încredinţa armatei gestionarea controlului aerian din cauza acestei greve care a izbucnit în urma unui conflict privind timpul de muncă şi a denunţat un şantaj al controlorilor de trafic aerian.
   
"Nu vom permite acest şantaj care ia ostatici cetăţenii", a afirmat ministrul Transporturilor, Jose Blanco.
   
"Starea de urgenţă presupune mobilizarea tuturor controlorilor şi trimiterea imediată în justiţie a celor care nu se prezintă la locul de muncă, ce s-ar putea solda cu pedepse cu închisoarea", a mai spus ministrul.
   
Criza, care afectează 250.000 de pasageri, potrivit Autorităţii pentru administrarea aeroporturilor (Aena), a izbucnit vineri seara, cu închiderea aeroporturilor Madrid-Barajas, cele din insulele Canare şi Baleare, pe măsură ce controlorii au refuzat să mai lucreze.
   
Aeroporturile s-au transformat vineri seara în gigantice săli de aşteptare. La Madrid s-au format cozi lungi de aşteptare, unii dintre pasageri preferând să se aşeze pe jos.
  
  "Este insultător, trăim într-o ţară de lumea a treia, avem controlori incompetenţi şi un Guvern incompetent", a declarat Laura Torres, o avocată în vârstă de 37 de ani, care voia să plece împreună cu soţul ei către Canare.
   
O grevă a controlorilor de trafic aerian era prevăzută pentru sfârşitul lui decembrie, iar această mişcare a izbucnit brusc, într-un moment în care spaniolii au cinci zile libere.

 


×
x close