Antena 3 CNN Externe Spaniolii îî acuză pe americani că le-au luat tezaurul

Spaniolii îî acuză pe americani că le-au luat tezaurul

1 minut de citit Publicat la 11:29 14 Iul 2007 Modificat la 11:29 14 Iul 2007
Spaniolii îî acuză pe americani că le-au luat tezaurul
În luna mai, nava americană Ocean Alert, aparţinând companiei Odyssey Marine Exploration, a anunţat că a descoperit în Oceanul Atlantic, la bordul epavei unei nave din secolul al XVII-lea, monezi în valoare de 500 de milioane de dolari. Autorităţile de la Madrid revendică tezaurul pe motiv că a fost găsit în apele lor teritoriale sau în orice caz în epava unei nave spaniole. Justiţia a fost sesizată atât în Spania cât şi în Statele Unite, pentru o posibilă "ofensă împotriva moştenirii istorice spaniole", iar judecătorii au ordonat confiscarea navelor firmei americane.

Autorităţile din Gibraltar şi reprezentanţii companiei americane susţin că Garda Civilă - care a reţinut nava Ocean Alert, imediat după plecarea acesteia din colonia britanică - a acţionat ilegal, deoarece vasul se afla în apele internaţionale. Tezaurul recuperat, care include jumătate de milion de monezi de aur şi sute de obiecte din aur, a fost trimis în secret în Statele Unite. Odyssey afirmă susţine că reţinerea navei este ilegală, iar Garda civilă spaniolă a ameninţat că va recurge la forţă în cazul în care căpitanul nu urmează ordinele. Cazul s-a complicat şi mai mult deoarece Gibraltarul este colonie britanică, iar guvernul de la Londra nu recunoaşte suveranitatea Spaniei asupra apelor din largul portului. Până la soluţionarea litigiului, comoara recuperată din ocean rămâne ascunsă într-un seif din Florida.

Unii experţi cred că epava deswcoperită de americani aparţine faimoasei nave Merchant Royal, un vas britanic care transporta un tezaur spaniol furat, cel mai impresionant şi valoros tezaur înghiţit de ape vreodată, şi care s-a scufundat în 1641.

Conform legislaţiei maritime a ONU, în cazul în care obiectele găsite pe fundul mării au un proprietar, cel care le descoperă are dreptul la compensaţii, iar în cazul în care obiectele se dovedesc a fi abandonate, cel care le-a descoperit are drept de proprietate asupra lor.

Spania insistă asupra faptului că are în continuare drepturi depline asupra tuturor tezaurelor sale scufundate, în timp ce Odyssey vrea ca soarta tezaurului să fie reglementată conform legislaţiei federale americane, unde tribunalele le-au permis, în trecut, celor care au descoperit tezaure să păstreze dreptul de proprietate asupra acestora.

Antena3.ro

×
x close