Antena 3 CNN Externe Spania: Turcia aparţine Uniunii Europene

Spania: Turcia aparţine Uniunii Europene

Spania: Turcia aparţine Uniunii Europene
26 Ian 2010   •   03:56

Spania, care ocupă preşedinţia prin rotaţie a UE, consideră că Turcia aparţine blocului european din 27 de stat, aprecia ministrul spaniol de externe Miguel Angel Moratinos.

Acesta declara că negocierile pentru admiterea candidaturii Turciei s-ar putea încheia cu succes dacă se respectă criteriile de la Copenhaga -- ce acoperă domenii precum democraţia, drepturile omului şi puterea legii- cerinţe pentru calitatea de membru.

"Ar aduce Europei mai multe avantaje decât dezavantaje. Ar putea exista diferenţe de opinie printre statele membre UE (cu privire la admiterea Turciei ), dar toţi au fost de acord să aştepte şi să urmărească negocierile ," declara Moratinos pentru Welt am Sonntag din Germania.

Spania,care deţine preşedinţia UE până în iunie, speră să deschidă discuţiile cu Ankara pe patru noi domenii şi să înregistreze progres în disputa dintre Turcia şi Cipru, ce blochează candidatura Ankarei.
"Turcia este parte a familiei europene de popoare. Este mai bine să ai Turcia în interiorul UE decât să o laşi afară," crede Moratinos . E a adăugat că UE consideră acest stat ca fiind de mare importanţă strategică, menţionând reţeaua diplomatică din Orientul Mijlociu şi Asia centrală..

Pe de altă parte însă marea majoritate a europenilor ar vota împotriva aderării Turciei la Uniunea Europeană în cazul unui referendum, deşi cetăţenii din statele membre au păreri împărţite asupra principiului integrării Turciei, conform unui sondaj realizat în cinci ţări europene, prezentat la Istanbul.

Întrebaţi despre opinia în legătură cu aderarea Turciei la UE, 47 dintre cei intervievaţi s-au declarat în favoarea acesteia, în timp ce alţi 47 la sută au precizat că se opun ideii, conform studiului coordonat de Universitatea autonomă din Madrid, Universitatea din Grnada şi Universitatea Bogazici din Istanbul.

În cazul în care întrebarea ar face obiectul unui referendum, 52 la sută dintre cei intervievaţi ar răspunde negativ, iar 41 la sută ar da un răspuns pozitiv.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: turcia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close