Spania preia președinția UE într-o perioadă în care situația este tulbure în țară, în iulie urmînd să aibă loc și alegeri la nivel național. Cu toate acestea, premierul spaniol Pedro Sanchez a dat asigurări că alegerile parlamentare anticipate de la sfârșitul lunii iulie nu vor afecta președinția țării sale la Consiliul Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2023.
Între chestiunile pe care le are de rezolvat Spania în timpul președinției rotative se numără pactul european privind migraţia, regulile privind datoria şi reducerea dependenţei blocului comunitar de ţările terţe. Consolidarea justiţiei sociale, tranziţia verde, reindustrializarea şi unitatea UE sunt cele patru priorităţi ale agendei preşedinţiei spaniole a Consiliului UE. Acestea au fost expuse de premierul spaniol Pedro Sanchez săptămâna trecută, la Madrid, la prezentarea programului preşedinţiei.
În timpul președinției spaniole se va continua susținerea Ucrainei.
De altfel, premierul spaniol Pedro Sanchez va vizita Ucraina sâmbătă, 1 iulie, la invitația președintelui Volodmir Zelenski, potrivit European Pravda. Volodmir Zelenski a vorbit despre vizita premierului spaniol Pedro Sanchez în intervenția în format videoconferință la reuniunea Consiliului European.
„Consider că este simbolic ca sâmbăta aceasta, în prima zi a președinției Spaniei UE, la invitația mea, prim-ministrul Spaniei Sanchez să viziteze Ucraina”, a spus el.
Președinția Consiliului European se asigură prin rotație la fiecare șase luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de șase luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliulu. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023, Suedia a deținut președinția UE.