"Cetăţeni, vă cerem scuze că nu i-a arestat pe adevăraţii responsabili ai acestei crize: bancherii şi politicienii", proclama un banner al mulţimii de poliţişti care a mărşăluit până în faţa ministerului de Interne la îndemnul Sup, sindicat majoritar în acest sector.
"În fiecare an, între 1.500 şi 2.000 de poliţişti se pensionează şi 125 sunt recrutaţi ceea ce înseamnă că în trei sau patru ani vom avea o gravă lipsă de securitate şi mai multe delicte în Spania", a avertizat Jose Maria Sanchez Fornet în cadrul unui discurs în faţa ministerului.
"Cu zilele libere pe care ni le-au luat, apoi cu eliminarea lunii suplimentare şi cu reducerea salariilor am pierdut 300 de euro pe lună", afirmă Anxos Lores Tome, o poliţistă în vârstă de 36 de ani venită din Ferrol, Galicia (nord).
Intrată în rândurile poliţiei acum 10 ani cu 1.500 de euro pe lună, aceasta afirmă că astăzi câştigă 1.450 de euro.
"Dacă această ţară funcţionează prost este numai din cauza politicienilor", afirmă Juan Manuel Aguado Torres, un poliţist în vârstă de 60 de ani din Motril (Granada), din sudul ţării.
"Noi funcţionarii suntem cei care plătesc toate consecinţele crizei", regretă de asemenea Antonio Perez, poliţist de 33 de ani la Madrid.
Pentru el, "problema este că ei ne iau banii pentru a îi da altora, precum regiunile automone şi băncile" care trebuie să beneficieze de un ajutor european de aproape 100 de miliarde de euro.
Însă pe lângă situaţia poliţiei, "suntem preocupaţi pentru situaţia ţării în general. Politicienii nu creează locuri de muncă şi o dată cu reducerile nu creează consum, ci dimpotrivă", spune aceasta.
Guvernul a impus un regim de austeritate care vizează economisirea a 50 de miliarde de euro între 2012 şi 2014, declanşând o puternică mişcare de contestare care a scos sute de mii de persoane în stradă în cadrul unei greve generale miercuri.