Antena 3 CNN Externe Spania. Partidul Socialist câştigă alegerile legislative

Spania. Partidul Socialist câştigă alegerile legislative

Spania. Partidul Socialist câştigă alegerile legislative
10 Mar 2008   •   08:11
Partidul Socialist al premierului Jose Luis Rodrigo Zapatero rămâne la putere încă patru ani după alegerile legislative din Spania. În ciuda înfrângerii, Partidul Popular de opoziţie se poate mândri cu mai multe mandate decât la scrutinul precedent. Potrivit datelor finale, socialiştii au obţinut 43,6 % din voturi, iar opoziţia, 40%. Victoria socialiştilor a fost salutată cu entuziasm de militanţii adunaţi în faţa sediului partidului, la Madrid.

În primul discurs după victorie, premierul Zapatero a pus accentul pe conlucrare, respingând implicit opoziţia dură pe care i-a făcut-o Partidul Popular, în primul său mandat.

Spaniolii au vorbit clar şi au hotărât să deschidă o nouă eră, lipsită de tensiune, care exclude confruntarea şi care caută înţelegerea în problemele de stat. Deşi învins, liderul Partidului Popular, Mariano Rajoy, le-a mulţumit simpatizanţilor săi.

?Tuturor celor care sunt, fizic, aici, ca şi celor care sunt doar cu sufletul alături de noi, tuturor le mulţumesc foarte mult?, a declarat Mariano Rajoy.

Socialiştii nu au reuşit, totuşi, să obţină majoritatea absolută şi vor fi în continuare nevoiţi să-şi caute aliaţi din rândul formaţiunilor mai mici. Operaţiunea nu va fi uşoară, deoarece aliaţii de până acum, din extrema stângă, sunt marii înfrânţi ai alegerilor. Dat fiind raportul de forţe dintre putere şi opoziţie, presa spaniolă de luni descrie rezultatul fie ca un triumf socialist, ca o "nouă şansă" pentru Zapatero sau doar ca o simplă victorie fără strălucire.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close