Relu Codău trăieşte în Spania de 13 ani. Ca el, mai sunt cel puţin zece mii de români doar aici, în Alcala de Henares, orăşel satelit al Madridului. În multe localităţi din Spania, şi-au mutat vieţile după 1990 cam un milion de români. "E greu, foarte greu. Ştiu că eşti român şi nu te mai acceptă. Înainte era mai bine", spune Relu.
Pe vremea în care românii încă erau căutaţi pe piaţa muncii din Spania, Relu şi-a luat maşină, dar şi soţie din Spania. Acum însă românii sunt goniţi. În doar câţiva ani, recesiunea a schimbat Spania. Şomajul a atins cote uluitoare. Aproape 50 la sută dintre tinerii spanioli nu mai au locuri de muncă. Pentru străini, e aproape imposibil să găsească de lucru.
Olivia este asistentă medicală şi abia fost concediată de la un centru medical privat. Cu doi copii acasă, femeia are nevoie disperată de un nou loc de muncă. "Tot timpul ne pune pe o listă de aşteptare, ceea ce pentru noi ca străini e din ce în ce mai complicat. De ce? Pentru că şi ei au nevoie de locuri de muncă. Unii dintre ei spun chiar cu voce tare, ca să auzim şi să fim bine înţeleşi: prima data spaniolii şi apoi românii!"
,,Sunt nevoită să mă gândesc la o întoarcere acasă. (…) Asta o repet și îmi rămâne toată viața: fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în țara ta", spune Olivia.
Ca ea încep să gândeasă tot mai mulţi români.