Practic, cu excepţia gravidelor şi a copiilor, dintr-un milion de români, doar în jur de două sute de mii mai au acces la medic şi tratamente.
Cecilia Vetor munceşte în Alcala de Henarez de patru ani. A început la o grădiniţă şi apoi a făcut curăţenie în casele spaniolilor. Niciodată nu a insistat pentru un contract legal de muncă. Accesul la serviciile medicale îi era asigurat oricum. Şi ei şi familiei.
Şi dacă legea spaniolă i-a permis, anul trecut, Cecilia s-a hotărât să-şi aducă în Spania, la tratament, şi fiica paralizată. În România, fata locuia cu bunica, prea bătrână însă pentru a-i purta şi ei de grijă.
"Aş fi vrut să fac ceva, pentru că ştiu că mama moare prima şi nu copilul şi atunci în speranţa că o s-o integrez în societate, să poată fi pe picioarele ei, chiar să aibă o viaţă normală, aici erau posibilităţi", spune Cecilia vetor, şomeră în Spania.
Fără a-i nominaliza pe români, ministrul Sănătăţii a anunţat că numai în 2009, şapte sute de mii de cetăţeni europeni au primit ilegal asistenţă medicală. Nici în spitale nu mai e atât de bine ca înainte de recesiune.
Olivia Pintilei este asistentă medicală. Tocmai a fost concediată dintr-o clinică privată care avea contracte de prestări servicii cu statul. Nu s-a obişnuit deocamdată, cu statutul de şomer aşa că vorbeşte ca şi cum ÎNCĂ ar lucra în sistem.
Olivia spune că listele de aşteptare la medici au devenit atât de lungi, încât pacienţii trebuie să aştepte cu lunile până să primească o reţetă.
Reducerile i-au obligat pe managerii de spitale să scadă calitatea materialelor şi a serviciilor. Ca să nu mai fie obligaţi să dea bani la spălătorii, halatele din bumbac au fost înlocuite cu uniforme din hârtie.
Spania şi-a schimbat legislaţia legată de asigurările de sănătate din cauza crizei şi a numărului prea mare de imigranţi trataţi pe banii statului. Din această lună, doar cine-şi plăteşte taxele, gravidele, copiii şi şomerii mai primesc asistenţă medicală.
Trei sferturi dintre românii aflaţi în Spania nu mai apar în statistici ca plătitori. Vorbim de peste 600 de mii de oameni. Nu mai contează dacă până acum au contribuit sau nu.
Campania "Spania nu e acasa" continuă şi mâine la Observator.