Patru trenuri au pornit în dimineaţa zilei de 11 martie 2004, din Alcala de Henares spre gara Atocha, din Madrid. În vagoane se aflau mii de oameni, de diverse naţionalităţi, care se duceau la muncă. Printre ei şi mulţi români. Trei bombe au explodat la sosirea unuia dintre trenuri în gara Atocha. În următoarele trei minute, alte şapte dispozitive explozive au provocat un haos total. Au urmat mai multe ore de panică.
În Spania au fost decretate trei zile de doliu naţional. Doliu a fost şi în România, în memoria celor 16 români care au murit în atentate. Numarul mare al victimelor a situat ţara noastră pe locul doi după Spania, in privinţa pierderilor suferite.
Autorităţile spaniole au luat în calcul rapid posibilitatea ca atacurile să fi fost comise de separatiştii ETA. Guvernul condus de Jose Maria Aznar a insistat pe această ipoteză, chiar dacă, după câteva ore, se conturase deja pista islamistă. Două zile mai târziu, atentatele au fost revendicate "în numele purtătorului de cuvânt militar al Al-Qaeda în Europa". Într-o înregistrare video, un militant islamist a anunţat că Spania a fost pedepsită pentru implicarea în conflictul din Irak.
La o lună de la atentate, presupusul creier al operaţiunii s-a aruncat în aer, într-un apartament din Madrid, împreună cu şase complici. Atacurile au schimbat şi situaţia politică. La trei zile de la atacuri, guvernul de dreapta a lui Aznar, aliat al Statelor Unite, a fost învins în alegeri. Socialiştii actualului premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, au retras trupele spaniole din Irak. Dintre cele 116 persoane arestate în cadrul anchetei, 29 au fost puse sub acuzare în mod oficial.
În octombrie anul trecut, la pronunţarea verdictului, 21 dintre inculpaţi au fost condamnaţi, iar doi au primit fiecare o pedeapsă de 40 de mii de ani de închisoare. Tribunalul de la Madrid l-a achitat însă pe Mohamed Egipteanul, prezentat de acuzare drept unul dintre principalii organizatori ai atentatelor.
Antena 3