Antena 3 CNN Externe Spania. 21 de vinovaţi în cazul teroriştilor de la 11 martie 2004 (VIDEO)

Spania. 21 de vinovaţi în cazul teroriştilor de la 11 martie 2004 (VIDEO)

Spania. 21 de vinovaţi în cazul teroriştilor de la 11 martie 2004 <font color=red>(VIDEO)</font>
30 Oct 2007   •   15:33

Justiţia spaniolă a dat miercuri verdictele în cazul suspecţilor judecaţi pentru comiterea atentatelor de la 11 martie 2004, de la Madrid. 28 de persoane şi-au primit sentinţa, în primul proces de o asemenea amploare într-un caz de terorism, din Europa. 7 dintre aceştia au fost achitaţi, doar 21 fiind găsiţi vinovaţi. Majoritatea acestora sunt marocani dar şi spanioli. Teroriştii au primit între 6 şi 40 ani de închisoare, în funcţie de acuzaţiile care li s-au adus. Justiţia spaniolă a pronunţat pedepse maxime, de aproape 40.000 de ani de închisoare, împotriva a trei dintre principalii inculpaţi.

Cei trei acuzaţi care au primit pedepse maxime au pledat vinovat în faţa acuzaţiilor de asasinat şi tentative de asasinate teroriste. Este vorba despre marocanii Jamal Zougan, unul dintre militanţii care au plasat bombele în garniturile de tren, şi Othman el-Gnaoui, şi spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras, consideraţi drept "colaboratori necesari" pentru comiterea atentatelor după ce au frunizat materialele explozive celulei teroriste.

Ceilalţi doi acuzaţi, consideraţi organizatori ai acestei acţiuni, marocanii Youssef Belhadj şi Hassan al-Haski, au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare pentru apartenenţă la o grupare teroristă.

Pe de altă parte, Rabei Osman Sayed Ahmed, cunoscut drept "Mohamed Egipteanul" şi considerat unul dintre cei trei organizatori ai atentatelor, a fost achitat alături de alţi 6 suspecţi. O parte dintre acuzaţiile lansate de procurori au fost considerate nefondate. O parte dintre acuzaţiile lansate de procurori au fost considerate nefondate. 191 de oameni au pierit în atacurile de la Madrid, printre care 16 români.

Madrid, 11 martie 2004 ? o zi de coşmar
În dimineaţa zilei de 11 martie 2004, 10 bombe au fost detonate la bordul a patru garnituri feroviare, în patru gări din Madrid. 191 de oameni au fost ucişi, iar peste 1.400 răniţi. Printre morţi s-au numărat 16 cetăţeni români. România a fost a doua ţară, după Spania, care a pierdut un număr mare de cetăţeni în aceste atentate. Guvernul spaniol a lansat imediat ipoteza unor atentate comise de separatiştii ETA. Al-Qaeda a revendicat, ulterior, atacurile. Familiile victimelor aşteaptă acum să se facă dreptate.

?Toţi cei care nu au păţit aşa ceva, în familia lor, vor crede că toate acestea vor lua sfârşit, pe 31 octombrie. Poate că pentru mine va începe totul, la 31 octombrie. Nu ştiu sigur ce sentinţă va fi dată, dar ştiu că lupta mea va începe. Sunt convinsă că nu s-a spus încă tot adevărul?, spune mama uneia dintre victime.

Trei judecători vor citi verdictele şi sentinţele, după aproape 5 luni de audieri. Sute de oameni au depus mărturie, iar judecătorii au auzit pledoariile a peste 40 de avocaţi. Cei 28 de inculpaţi sunt, în mare parte, tineri musulmani de origine nord-africană. Cei mai importanţi riscă, împreună, 39 de mii de ani de închisoare, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de toate capetele de acuzare. Potrivit justiţiei spaniole, ei nu pot sta în închisoare mai mult de 40 de ani.

MĂRTURIA UNUI ROMÂN RĂNIT ÎN ATENTATELE DIN MADRID

MAMA UNUI RĂNIT ÎN SPANIA: PEDEPSELE SUNT PREA MICI

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close