Antena 3 CNN Externe Racheta Falcon 9 şi capsula Crew Dragon au dus patru astronauţi pe orbită, pentru o misiune pe Staţia Spaţială Internaţională

Racheta Falcon 9 şi capsula Crew Dragon au dus patru astronauţi pe orbită, pentru o misiune pe Staţia Spaţială Internaţională

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:31 23 Apr 2021 Modificat la 19:58 02 Mai 2021
o_1f3v4g2jp1aeo3ulomb3sdqi8b.jpg
Sursa foto: ESA

Cei patru astronauți ai misiunii Alpha de la bordul Crew Dragon sunt francezul Thomas Pesquet, de la Agenția Spaţială Europeană (ESA), Megan MacArthurand şi Shane Kimbrough (NASA) și japonezul Aki Hoshide.

Pesquet este primul astronaut european care ajunge pe orbită la bordul unui vehicul spațial american în ultimii mai bine de 10 ani.

De asemenea, el devine primul european dus în spațiu de vehiculul conceput de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk.

Aflat la a doua misiune în spațiu, francezul urmează să petreacă 6 luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Lansarea a avut loc la 12.49, ora României. După aproximativ 11 minute de zbor, ansamblul spațial, care este reutilizabil, a ajuns pe orbita nominală, la peste 200 de kilometri deasupra Pământului.

Capsula Crew Dragon s-a desprins de treapta a doua a rachetei propulsoare şi a început să orbiteze cu peste 27.000 de kilometri pe oră în jurul planetei.

Transportorul spațial creat de SpaceX e efectuat prima sa misiune cu echipaj uman în noiembrie anul trecut.

NASA a ales SpaceX pentru următoarea sa misiune cu echipaj uman pe Lună

NASA a ales compania spatială privată SpaceX, condusă de Elon Musk, pentru a trimite următorul echipaj de astronauți americani pe Lună, într-o misiune care va reprezenta o premieră după anul 1972, conform unui anunț făcut săptămâna trecută de agenția spatială americană.

Contractul, în valoare de 2,9 miliarde de dolari, are în vedere prototipul vehiculului spațial Starship, care este testat într-un centru al SpaceX în statul american Texas.

"Astăzi, suntem cu toţii entuziasmați să anunțăm că am atribuit companiei SpaceX sarcina de a dezvolta sistemul nostru de depunere a misiunii pe suprafaţa selenară", a declarat Lisa Watson-Morgan, coordonatoare acestui program în cadrul NASA.

SpaceX a devansat astfel companiile Dynetics şi Blue Origin - ultima, a miliardarului Jeff Bezos - şi devine unicul furnizor al acelui sistem de asolizare.

Potrivit analiștilor din acest sector, decizia consolidează poziția companiei lui Elon Musk, înființată în 2002 cu scopul de a cuceri planeta Marte, şi statutul ei de partener privilegiat de NASA în sectorul privat.

Anul trecut, SpaceX a devenit prima companie privată care a trimis cu succes un echipaj de astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), redând americanilor capacitatea de a realiza din nou astfel de misiuni, pentru prima dată de la retragerea din activitate a navetelor spațiale.

Foto principală: Momentul lansării de vineri, de la Centrul Spațial Kennedy

Foto galerie: Ansamblul Falcon 9 - Crew Dragon înainte de lansare, echipajul de patru astronauți la bordul Crew Dragon şi desprinderea treptei a 2-a a rachetei propulsoare

×
x close