Antena 3 CNN Externe Soţia unuia dintre marinarii răpiţi de piraţi: "Autorităţile române cred oare că sunt în vacanţă în Somalia?"

Soţia unuia dintre marinarii răpiţi de piraţi: "Autorităţile române cred oare că sunt în vacanţă în Somalia?"

Soţia unuia dintre marinarii răpiţi de piraţi: "Autorităţile române cred oare că sunt în vacanţă în Somalia?"
20 Iun 2009   •   19:44
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // In urmă cu aproape două luni şi jumătate, cinci marinari români au fost răpiţi de piraţii somalezi, în Golful Aden, situat în Oceanul Indian, între Yemen şi Somalia. Marinarii se aflau la bordul unui remorcher italian, împreună cu alţi zece marinari italieni şi unul croat. Chiar a doua zi după ce marinarii au fost capturaţi de către piraţi, autorităţile române au asigurat că marinarii sunt sănătoşi şi că situaţia se va rezolva într-un timp scurt. S-a înfiinţat chiar şi un comitet de criză în Italia, prin care proprietarii navei încearcă să ia legătura cu răpitorii, astfel încât să negocieze eliberarea navei şi a echipajului. De atunci, nu s-au mai auzit reacţii ale autorităţilor române pentru soluţionarea incidentului, iar informaţiile despre capturarea marinarilor de către piraţi au fost menţinute prin intermediul cotidianului italian ?Corriere della Sera?. Familiile marinarilor români sunt disperate, au trimis scrisori către autorităţile noastre pentru a rezolva situaţia şi aşteaptă zi de zi un semn, care să le alimenteze golul din sufletul şi din viaţa lor. Pentru că, de aproape 72 de zile, familiile lor nu ştiu nimic despre ei, decât că temperaturile de acolo depăşesc 40 de grade Celsius şi că, în ciuda declaraţiilor autorităţilor române cum că victimele ar fi sănătoase, o parte dintre marinari s-au îmbolnăvit şi medicamentele nu fac faţă situaţiei. Antena3.ro vă prezintă povestea soţiei unuia dintre marinarii răpiţi de piraţi, în urmă cu mai mult de două luni şi care este în acelaşi timp exasperată, pentru că nu ştie ce se întâmplă cu soţul ei, dar şi revoltată, pentru că reprezentanţii statului român nu fac nimic pentru a rezolva situaţia din Golful Aden.

De pe 11 aprilie, anul acesta, familiile marinarilor români nu mai ştiu nimic despre ei. Aceştia şi-au contactat soţiile de două ori de pe vas, după ce au fost răpiţi, dar nu au putut să le ofere prea multe informaţii, decât că s-au îmbolnăvit şi că proviziile nu le ajung.

Elia Borcan este una dintre soţiile celor cinci marinari români, care au fost sechestraţi de piraţi în luna aprilie, pe remorcherul italian Buccaneer din Golful Aden. ?Sunt două luni şi o săptămână?, îşi începe povestea tristă Elia Borcan, soţia lui Stefan Borcan, ofiţer-punte pe nava care se află sub pavilion italian. Răpirea soţului ei a şocat-o, mai ales în contextul în care nu şi-a văzut soţul din luna ianuarie, de când a plecat pe vas şi care ar fi trebuit, de fapt, să se întoarcă acasă la începutul lunii trecute. De la autorităţi a primit numai răspunsuri ?stupide?, după cum spune Elia pentru Antena3.ro şi nici până în ziua de azi, treaba nu se mişcă: nu se ştie ce se întâmplă cu marinarii răpiţi pe propriul lor vas, de către piraţii somalezi.

?Am aflat de răpirea soţului meu de la firma la care lucrează?

?Imi pare rău, dar trebuie să vă dau o veste proastă. Piraţii i-au răpit, dar încercaţi vă rog să vă păstraţi calmul pe cât puteţi? : acestea au fost cuvintele pe care un reprezentant al agenţiei din România, prin care marinarul Stefan Borcan este angajat la o firmă din Italia, le-a spus soţiei acestuia, la telefon, chiar în ziua în care marinarii au fost sechestraţi.

?A fost un şoc atunci când, reprezentanţii agenţiei prin care soţul meu a plecat, m-au anunţat că au fost prinşi, chiar pe nava pe care se aflau, adică remorcherul italian Buccaneer. Speram să treacă Golful Aden fără probleme, aşa cum s-a întâmplat în toţi aceşti ani de când Stefan lucrează în Marină?, spune tristă Elia Borcan, soţia marinarului care încă se află în mâinile piraţilor somalezi.

De acolo a început toată nebunia: zile de aşteptare, până la primul telefon, pe care l-a primit de la soţul său la două săptămâni de la răpire şi alergătura şi telefoanele pentru a afla stadiul în care se află situaţia marinarilor sechestraţi.

?Nu mi se pare normal să aflu situaţia soţului meu de la compania din Italia, la care este angajat soţul meu şi nu de la consulatul nostru de la Roma?, spune indignată Elia Borcan pentru Antena3.ro.

La Crucea Roşie din România nu a răspuns nimeni

Primele semne pe care Elia le-a avut în acest caz au fost chiar de la soţul ei, care, după aproape două săptămâni de când a fost răpit de piraţi, a sunat-o. Nu au putut vorbi mult.

?Piraţii le-au luat telefoanele mobile tuturor marinarilor, dar au dat voie fiecăruia să sune acasă, de pe telefonul navei. Nu am vorbit decât două-trei minute cu soţul meu, pentru că atât a avut voie, mi-a spus că e bine, am înţeles că nu-mi poate da mai multe amănunte şi i-am sugerat eu un răspuns, astfel încât piraţii să nu poată înţelege ce îi zic. "E de ajuns să zic că stă cineva cu arma în spatele tău ?? şi mi-a răspuns ?Da??, detaliază Elia Borcan pentru Antena3.ro.

După o săptămână a urmat al doilea telefon de la soţul Eliei, în care acesta îi spunea soţiei că nu se simte bine, că are febră şi că medicamentele pe care le-a luat nu-şi mai fac efectul.

?Imi este teamă să nu fi luat de acolo vreun virus, mai ales că temperaturile sunt ridicate şi apa cred că nu le ajunge. Am încercat să apelez la Crucea Roşie din România , dar cei de acolo nu mi-au răspuns la niciun telefon, apoi, prin intermediul agenţiei prin care a plecat soţul meu am obţinut numărul de la Crucea Roşie Internaţională şi i-am sunat. Mi-au spus că vor trimite o scrisoare către pirati şi îi vor ruga să permită accesul unui doctor la bordul navei, dar că din experienţa lor, ei nu cred că au prea multe şanse?, povesteşte cu o voce tremurândă Elia, pentru Antena3.ro.

Femeia a fost sunată ulterior de către cei de la Crucea Roşie Internaţională, care i-au spus că au fost refuzaţi să trimită la bord atât un medic, cât şi medicamentele necesare.

?Totul e în regulă? de la MAE în prima zi, demontat a doua zi de apelul marinarului

Apoi, disperarea femeii, al cărei soţ a fost schestrat de piraţi, a început să facă paşi repezi în mintea şi în sufletul ei: a sunat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a-i întreba ce mai ştiu şi cum decurg negocierile, de unde a primit asigurarea că totul este sub control. Acum, reprezentanţii Ministerului nici măcar nu îi mai răspund la telefon, după cum spune Elia pentru Antena3.ro.

Femeia adaugă că a doua zi după ce reprezentanţii MAE i-au spus că totul este în regulă, a primit cel de-al doilea apel de la soţul ei, care i-a confirmat de fapt cum stau lucrurile şi că el tocmai se îmbolnăvise. Nu a insistat atunci la MAE, pentru că mai multe informaţii avea ea însăşi, de la soţul său, care a sunat-o de două ori, după cum explică Elia pentru Antena3.ro

A încercat apoi să sune la Ambasada noastră din Italia, la Celula de criză înfiinţată acolo imediat după răpire, dar nu a primit nicio lămurire nici de acolo.

?Nu mi se pare normal să aflu situaţia soţului meu de la compania din Italia, la care este angajat soţul meu şi nu de la consulatul nostru de la Roma. Apoi, am înţeles că trebuie să aibă loc negocieri cu piraţii, că este vorba de o sumă foarte mare, care a fost cerută ca răscumparare, nu înţeleg de ce pe domnii guvernanţi nu îi preocupă deloc această problemă??, spune indignată Elia Borcan pentru Antena3.ro.

Atitudinea nepăsătoare a oficialilor români de la MAE a făcut-o pe soţia marinarului, după toate tentativele de a afla cum stă situaţia marinarilor răpiţi în Golful Aden, să depună un memoriu la Preşedinţia României, prin care cere ca situaţia să se rezolve.

?Acum aştept, nu se ştie cât va dura până îmi vor soluţiona memoriul. Din 14 mai nu am mai vorbit cu soţul meu. Nu ştiu care este starea lui şi am ajuns în situaţia în care nu mai cred nimic din ce imi zic politicos cei din Italia, cum că "totul e sub control" sau că "sunt bine cu toţii", pentru că s-a demonstrat că nu este adevarat. Autorităţile noastre cred oare că cei cinci sunt în vacanţă în Somalia ??.

?Poate de vină a fost nava fără încărcătura, cu care au trebuit să meargă încet?

Stefan Borcan are 55 de ani, are doi copii şi lucrează în Marină de 32 de ani. Elia, soţia lui, spune pentru Antena3.ro că, deoarece Compania Română de Pescuit Oceanic, la care Stefan a fost angajat, a dat faliment, iar flota nu mai există, marinarul a plecat după revoluţia din 1989, cu contract, pe nave din afara României.

?Sunt ani de când navighează, dar nu m-am gândit niciodată că ne vom afla în situaţia aceasta. De câte ori a trecut prin Golful Aden, nu a avut probleme. Poate cauza răpirii a fost nava Buccaneer pe care se află marinarii, pentru că, atunci când a plecat din Singapore, vasul era gol, proaspăt cumpărat şi, deoarece nu avea încărcătură, a fost nevoit să meargă mai încet, iar astfel a fost luat în vizor de către piraţi. Soţul meu îmi spunea atunci că mergeau cu aproape şapte mile marine, ceea ce înseamnă vreo 5-6 kilometri pe oră în cazul unei maşini?, mai spune Elia Borcan, soţia marinarului răpit de piraţi, pentru Antena3.ro

Stefan Borcan a plecat din România la începutul lunii ianuarie, spre Singapore, de unde a preluat nava Buccaneer, pe care ar fi trebuit să ducă în Italia şi ar fi trebuit să se întoarcă în ţară luna trecută. Sunt două luni şi o săptămână, de când cei cinci marinari români, zece italieni şi unul croat sunt răpiţi de piraţii somalezi în Golful Aden.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close