Antena 3 CNN Externe Sondaje: Sarkozy va conduce Franţa

Sondaje: Sarkozy va conduce Franţa

Sondaje: Sarkozy va conduce Franţa
05 Mai 2007   •   12:13

Francezii vor decide duminică, în cel de-al doilea tur de scrutin, cine va fi noul lor preşedinte. Pretendenţi la fotoliul din Champs Elysee sunt candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, şi reprezentanta socialiştilor, Segolene Royale. În teritoriile de peste mări ale Franţei, procesul de votare a început deja. În Franţa continentală, secţiile de vot se deschid duminică dimineaţă, când peste 40 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne. Favorit e învingătorul din primul tur de scrutin, Nicolas Sarkozy, cotat în sondaje cu 55% dintre opţiunile electoratului.

Campania pentru alegerile prezidenţiale din Franţa s-a încheiat la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă. Cei doi candidaţi rămaşi în cursă s-au străduit până în ultima clipă să convingă electoratul. Dar ultimele sondaje par să indice că jocurile sunt făcute: Sarkozy are un avans de 10 procente.

Segolene Royal şi-a petrecut ultima zi de campanie în vestul ţării. Alarmată, probabil, de evoluţia sondajelor, candidata socialistă a lansat atacuri neobişnuit de dure la adresa adversarului său. Ea a afirmat că o eventuală victorie a lui Sarkozy riscă să declanşeze ?violenţe şi brutalităţi? în toată ţara. Segolene Royal făcea aluzie la cartierele periferice, locuite mai ales de imigranţi şi de urmaşii lor, unde Nicolas Sarkozy nu este deloc popular.

În replică, Sarkozy a calificat atacurile doamnei Royal drept ?o formă îngrijorătoare de intoleranţă?. El a adăugat: ?În toată istoria celei de-a cincea republici nu s-au mai auzit vorbe atât de violente şi ameninţătoare?.

Criticat, în campanie, pentru agresivitate, Sarkozy şi-a permis acum să se arate senin şi generos. ?Mă întreb de ce o femeie cu asemenea calităţi are un limbaj atât de violent. Asta nu aduce nimic dezbaterii politice, indiferent de ideile pe care le are?. Candidatul dreptei are motive să fie destins: ultimele două sondaje publicate înainte de încheierea campaniei îi acordă victoria cu 55%, faţă de 45% cât are Segolene Royal. Este cel mai mare avans consemnat de sondaje după primul tur de scrutin.

Datele arată că Sarkozy a fost mai convingător în dezbaterea televizată de miercuri. Aceasta nu este, totuşi, părerea unui scriitor de origine americană, care a urmărit dezbaterea... fără sonor. Scriitorul, distins cu premiul Goncourt pe anul trecut, crede că Segolene Royal a semănat cu ?o mamă severă?, iar Sarkozy - cu ?un băieţel care făcuse o prostie?.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close