Antena 3 CNN Externe Sondaj: Maia Sandu se află pe primul loc la opțiunile de vot pentru alegerile din Republica Moldova

Sondaj: Maia Sandu se află pe primul loc la opțiunile de vot pentru alegerile din Republica Moldova

klaus iohannis si maia sandu
Maia Sandu este susținută de președintele României, Klaus Iohannis. FOTO: Hepta
de A.D.    |    03 Sep 2024   •   14:00

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar obţine cel mai mare număr de voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale în această ţară, potrivit datelor care se regăsesc într-un sondaj de opinie prezentat de compania iData, informează marţi Deschide.md, citat de Agerpres.

Conform informaţiilor prezentate, Sandu ar acumula 27,5% din voturi, fiind urmată de Renato Usatîi cu 11,6%. Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul trei, cu 11,4%.

Potrivit aceluiaşi sondaj, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul legislativ de la Chişinău ar accede trei partide şi un bloc electoral.

Astfel, PAS ar obţine 37% din numărul alegătorilor decişi. Pe locul al doilea s-ar clasa blocul "Victoria", condus de oligarhul fugar Ilan Şor, cu 17,1%.

Socialiştii fostului preşedinte al ţării, Igor Dodon, ar obţine 16,1%, iar "Partidul Nostru" condus de Renato Usatîi este creditat cu 11,2%.

Alte forţe politice nu ar trece pragul de reprezentare de 5%.

La distribuirea mandatelor, PAS ar obţine 46 de mandate de deputat, în timp ce blocul "Victoria" al lui Şor ar acumula 21 de mandate. PSRM ar lua 20 mandate, iar "Partidul Nostru" - 14 mandate.

În fine, potrivit sondajului citat, peste 50% din moldoveni susţin integrarea ţării lor în Uniunea Europeană, însă doar 48% ar vota la un referendum pentru modificarea Constituţiei.

Întrebaţi dacă sunt "pentru" aderarea Republicii Moldova la UE, peste 55% din respondenţi au dat un răspuns pozitiv, în timp ce 36,6% au răspuns "nu".

Totuşi, rugaţi să spună cum vor vota în cadrul referendumului pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE, 47,8% au declarat că ar vota pentru, iar 37,1% au spus că ar vota împotrivă.


Sondajul a fost realizat în perioada 19-25 august pe un eşantion de 1004 de respondenţi din 372 de localităţi. Marja de eroare este +/-3%. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close