Antena 3 CNN Externe Sondaj - Angela Merkel, cel mai influent lider european

Sondaj - Angela Merkel, cel mai influent lider european

Sondaj - Angela Merkel, cel mai influent lider european
04 Apr 2008   •   10:05

Germania deţine conducerea în Europa, iar cancelarul Angela Merkel este personalitatea cea mai influentă de pe continent. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat în şase ţări. Astfel, 68% dintre persoanele intervievate din Franţa, 57% dintre spanioli şi tot atâţia germani consideră că Germania este în fruntea clasamentului ţărilor europene cele mai influente, relevă sondajul realizat de Institutul Harris Interactive şi difuzat de canalul de televiziune France 24. Mai mult, Germania este ţara care va rămâne cea mai influentă în Europa şi în următorii zece ani, consideră majoritatea europenilor.

Pe de altă parte, majoritatea americanilor (63%) consideră că aliatul lor tradiţional Marea Britanie este liderul actual al vechiului continent. Regatul Unit este considerat de altfel al doilea stat european în termeni de influenţă pe continent de către britanici şi italieni, în vreme ce francezii şi vecinii lor germani consideră că Franţa este pe locul doi.

Personalitatea politică cea mai influentă este cancelarul german, care îl depăşeşte din acest punct de vedere pe preşedintele francez chiar şi în opiniile francezilor: 38% dintre cei intervievaţi o numesc pe Angela Merkel şi numai 18% pe Nicolas Sarkozy drept cel mai influent lider european. Americanii rămân fideli aliaţilor britanici şi consideră că Gordon Brown este cel mai puternic european (23%), înaintea lui Sarkozy (9%) şi a lui Merkel (8%).

Majoritatea europenilor şi-ar da votul tot Angelei Merkel, dacă preşedintele Europei ar putea fi ales prin sufragiu universal; numai britanicii ar vota în majoritate pentru fostul premier britanic Tony Blair.

Sondajul a fost realizat online pe un eşantion de 6.478 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani din Franţa Germania, Spania, Marea Britanie, Italia şi SUA, între 27 februarie şi 6 martie.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close