Antena 3 CNN Externe Sondaj: Americanii vor o atitudine mai fermă faţă de China şi Iran

Sondaj: Americanii vor o atitudine mai fermă faţă de China şi Iran

1 minut de citit Publicat la 18:39 20 Oct 2012 Modificat la 18:39 20 Oct 2012
Sondaj: Americanii vor o atitudine mai fermă faţă de China şi Iran
Foto: Mediafax/AFP
Americanii se pronunţă, într-un sondaj publicat vineri, pentru o atitudine mai fermă faţă de China şi Iran în cadrul politicii externe, un domeniu în care ei consideră că Barack Obama este mai bun ca adversarul său republican în alegerile prezidenţiale Mitt Romney, relatează AFP.
   
Barack Obama obţine un scor mai bun ca adversarul său în privinţa problemei programului nuclear iranian, însă poziţia lui Mitt Romney cu privire la politica comercială de adoptat faţă de China este percepută mai bine, potrivit acestei anchete a Institutului Pew.
   
Ultima dezbatere, luni, între cei doi, înaintea scrutinului de la 6 noiembrie, va fi consacrată exact acestor probleme internaţionale.
   
Per ansamblu, la întrebarea care este mai bun în domeniul politicii externe, 47% dintre participanţii la sondaj răspund că Obama, în timp ce 43% afirmă că adversarul său, conform acestui sondaj realizat în perioada 4-7 octombrie asupra unui număr de 1.511 persoane, imediat după prima dezbatere prezidenţială, marcată de o prestaţie mediocră a lui Brack Obama.
   
Aproape una din două persoane chestionate (49%) apreciază că este mai importantă o înăsprire a tonului faţă de China decât o consolidare a legăturilor cu această superputere, o tendinţă inversă în comparaţie cu cea din martie 2011.
   
"Se observă o schimbare de opinie în legătură cu subiectul China", a confirmat Andrew Kohut, preşedintele Centrului Pew. "Oamenii sunt mult mai înclinaţi către o înăsprire a tonului în domeniul politicilor comerciale decât acum un an", a precizat el.
   
Cei doi candidaţi la preşedinţie au făcut campanie mizând pe o atitudine mai agresivă faţă de Beijing şi faţă de practicile sale comerciale, în pofida faptului că Obama a devenit preşedinte promovând, la epoca respectivă, relaţii mai bune.
   
În privinţa Iranului, 56% dintre persoanele chestionate cred că este mai important să se adopte o poziţie fermă faţă de programul nuclear al Teheranului, în loc să se caute evitarea unui conflict militar, un nivel mai mare cu şase puncte procentuale ca în ianuarie.
   
Doar nouă la sută dintre persoanele interogate apreciază că problemele internaţionale trebuie să aibă prioritate faţă de cele naţionale, o scădere puternică în comparaţie cu cei 40% care erau de această părere în 2007.
   
"Această scădere este cauzată în principal (...) de scăderea îngrijorării provocate de terorism", notează Andrew Kohut.

×
x close