Antena 3 CNN Externe Lacuri de lavă fierbinte au fost găsite de sonda Juno pe satelitul lui Jupiter

Lacuri de lavă fierbinte au fost găsite de sonda Juno pe satelitul lui Jupiter

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:11 04 Iul 2024 Modificat la 19:21 04 Iul 2024
Io Jupiter Zuma Abaca
Io (stânga) și Jupiter, în jurul căruia orbitează (dreapta). Surse foto: hepta / Zuma Press / Abaca Press

Sonda Juno lansată de Agenția spațială americană, NASA, a descoperit lacuri de lavă pe suprafața satelitului natural Io, un corp ceresc ce gravitează în jurul gigantului gazos Jupiter, relatează Agerpres citând Live Science.

Lacurile de pe Io sunt numeroase, precizează sursa citată.

Pentru a le detecta, Juno a folosit instrumentul Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM), construit de Agenția Spatială italiană. Acesta a fost folosit inițial pentru a străpunge blocajul optic format de norii groși ai planetei Jupiter.

Pe Io, JIRAM a surprins imagini în infraroșu ale lacurilor de lavă, în care pot fi văzute inele fierbinți de materie ce înconjoară o crustă mai rece.

Conform datelor colectate de Juno, aceste inele de lavă au o temperatură între 232 și 732 de grade Celsius, în condițiile în care temperatura crustei este mult mai scăzută, de aproximativ -43 de grade Celsius.

Inelele de lavă de pe Io, asemănătoare cu cele întâlnite în Hawaii

"Acum avem o idee despre cel mai frecvent tip de vulcanism întâlnit pe Io: uriașe lacuri de lavă în care magma urcă și coboară", a declarat Alessandro Mura, membru al echipei Juno din cadrul Institutului Național de Astrofizică de la Roma.

"Crusta din lavă este forțată să se spargă, fiind împinsă în pereții lacului pentru a forma un inel tipic, așa cum întâlnim în cazul lacurilor de lavă din Hawaii", a adăugat specialistul.

Analiza datelor imagistice culese de Juno este abia la început și sunt așteptate noi descoperiri despre acest satelit al celei mai mari planete din sistemul nostru solar.

"Abia am început să analizăm rezultatele JIRAM obținute în cursul survolurilor satelitului Io de la mică distantă, din decembrie 2023 și februarie 2024. JIRAM se dovedește unul dintre cele mai valoroase instrumente pentru investigarea acestei lumi supuse unor mari transformări", a spus, la rândul său, Scott Bolton, cercetător la Southwest Research Institute din San Antonio, SUA.

Noile date vor fi coroborate cu rezultatele obținute în cadrul misiunii de lungă durată în care Juno a monitorizat și cartografiat vulcanii de la polii lui Io.

×
x close