Antena 3 CNN Externe Soldaţii SUA omoară oameni din greşeală

Soldaţii SUA omoară oameni din greşeală

Soldaţii SUA omoară oameni din greşeală
13 Iun 2007   •   12:11

Confuzie tragică în Afganistan. Şapte poliţişti afgani au fost ucişi de forţele americane, care credeau că au de-a face cu luptători talibani. Incidentul poate declanşa noi proteste la adresa militarilor americani, acuzaţi că provoacă prea multe "pierderi colaterale" în rândul populaţiei civile. Tragedia din estul Afganistanului pune din nou în evidenţă deficienţele de comunicare dintre forţele locale şi cele internaţionale, relevate de multe ori chiar de preşedintele Hamid Karzai.

Potrivit autorităţilor afgane, trupele americane au lansat o operaţiune împotriva talibanilor, dar nu i-au pus la curent şi pe poliţiştii localnici, desfăşuraţi în zonă. Nu este clar cine a deschis focul mai întâi, dar atât americanii, cât şi poliţiştii au crezut că sunt atacaţi de talibani. ?Când s-au apropiat de postul nostru de control, oamenii mei au încercat să-i oprească, dar nu s-au oprit, ci au început să tragă în oamenii noştri, aceştia au ripostat cu foc şi aşa a început lupta?, a declarat un poliţist afgan.

Americanii au solicitat chiar şi sprijin aerian, iar bombardamentul a avut efecte devastatoare până când eroarea a ieşit la iveală. Şeful poliţiei locale i-a acuzat pe soldaţii americani şi a jurat că nu-şi va îngropa colegii ucişi până când criminalii nu vor fi pedepsiţi. Soldaţii americani din Afganistan mai au la activ şi alte incidente similare care au făcut zeci de victime civile şi au generat proteste violente în rândul populaţiei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close