Antena 3 CNN Externe Soldații IDF au ridicat steagul Israelului în sudul Libanului. Biden, prima discuție cu Netanyahu în 50 de zile

Soldații IDF au ridicat steagul Israelului în sudul Libanului. Biden, prima discuție cu Netanyahu în 50 de zile

Steag Israel arborat in Liban
Soldații israelieni au arborat steagul țării lor după ce au distrus "Grădina Iranului" din Liban. Sursă foto: X@N12News, X@IRANIANguardian, X@therealmindman
de Adrian Iclozan    |    09 Oct 2024   •   09:10

Trupele israeliene distrus așa-numita „Grădină a Iranului” de la periferia localității Maroun al-Ras din sudul Libanului și au arborat un steag israelian acolo, scrie Times of Israel.

Locația este situată la mai puțin de un kilometru de granița israeliană și găzduia statuia fostului comandant al Forței Quds din Iran, Qassem Soleimani, asasinat în 2020 la Bagdad, precum și o replică sanctuarului Domul Stâncii din Ierusalim.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare arată cum zona a fost devastată de lupte și cum sodații IDF amplasează și ridică un steag israelian pe locul unde anterior fusese arborat steagul iranian.

Într-o altă evoluție legată de evenimentele din Orientul Mijlociu, președintele SUA, Joe Biden, urmează așteptat să aibă, miercuri, o convorbire prin telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre intenția acestuia din urmă de a lovi Iranul, relatează Axios, citând trei surse oficiale americane.

Prima convorbire Biden - Netanyahu în șapte săptămâni

„Vrem să folosim oportunitatea convorbirii pentru a încerca să determinăm limitele represaliilor israeliene”, a declarat una dintre sursele Axios.

Publicația citată notează că Washingtonul dorește să se asigure că atacul Israelului în Iran nu va fi unul disproporționat, după loviturile masive, cu 200 de rachete balistice, lansate săptămâna trecută asupra statului evreu de regimul de la Teheran.

Biden și Netanyahu nu au mai vorbit de aproape 50 de zile, pe fondul frustrării crescânde la Washington față de modul în care premierul israelian gestionează războiul și față aparenta lipsă a unei strategii a acestuia de a-l încheia.

Secretarul american al Apărării l-a întrebat pe omologul de la Ierusalim dacă Israelul "este pregătit să se apere singur"

The Wall Street Journal relatează că administrația președintelui american Joe Biden este iritată de faptul că guvernul israelian refuză să îi spună despre represaliile planificate în Iran.

Ierusalimul a surprins Washingtonul prin asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, la sfârșitul lunii trecute, fără a se coordona în prealabil cu SUA.

Publicația americană a scris că, în urma loviturii de la Beirut în care a fost ucis Nasrallah, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, l-a sunat pe omologul american, Lloyd Austin, pentru a-l informa, post-factum, despre operațiune.

„Scuzați-mă, ce ați spus?” a replicat Austin.

Într-o altă convorbire purtată în aceeași zi, acesta din urmă l-a întrebat pe Gallant dacă Israelul este pregătit să se apere singur, în contextul în care SUA "nu au avut timp" să își desfășoare forțele pentru a contracara eventuale represalii la asasinarea lui Hassan Nasrallah.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close