Antena 3 CNN Externe Soldații ucrainieni se pregătesc de război în ruinele de la Cernobîl

Soldații ucrainieni se pregătesc de război în ruinele de la Cernobîl

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 13:14 09 Feb 2022 Modificat la 13:14 09 Feb 2022
soldati Crnob?l
Sursa foto: Twitter/TelegraphWorld

Într-o clipă, străzile ciudate din Pripyat, un oraș fantomă din zona nucleară Cernobîl, au devenit un cazan de fum, focuri de armă și flăcări.

În timp ce difuzoarele răsunau de avertismente cu privire la o invazie, un obuz de mortar a răbufnit pe cer. Aerul s-a îngreunat cu mirosul de cordită, în timp ce o duzină de soldați, îmbrăcați în camuflaj de iarnă, au deschis focul asupra țintelor inamice.

Din fericire, acesta nu a fost începutul unei adevărate invazii rusești: soldații trăgeau în efigii din lemn, în timp ce la doar câțiva metri distanță, zeci de jurnalişti au surprins cu nerăbdare haosul cu camera de filmat.

Dar exercițiul extrem de neobișnuit - și oarecum suprarealist - reflectă modul în care Ucraina își pregătește forțele pentru cel mai rău scenariu, în care tancurile rusești trec peste granița de nord cu Belarus și încep să cucerească țara oraș cu oraș.

Pripyat se află la doar trei kilometri distanță de reactorul nuclear de la Cernobîl, unde o explozie a miezului din 1986 a dus la multe morți și a devastat continentul cu radiații intense.

Puține s-au schimbat de când orașul a fost abandonat, locuitorii săi nu se vor mai întoarce niciodată. Sloganuri din epoca sovietică încă împodobesc unele clădiri. Nu există mașini  pe străzi. Iar roata mare din parcul de distracții Pripyat veghează în tăcere orașul părăsit.

Dar, pe măsură ce amenințarea invaziei ruse se profilează, soldații ucraineni spun că Pripyat servește drept un excelent teren de antrenament, chiar dacă există o contaminare persistentă de la dezastru.

Mii de trupe ruse s-au adunat la doar 9 kilometri de Pripyat, la granița de nord cu Belarus, reprezentând o amenințare tangibilă la adresa suveranității Ucrainei.

„Deoarece nu există civili pe aici, putem desfășura exerciții cu muniție reală într-o situație cât mai apropiată de războiul urban real”, a declarat reporterilor un soldat al Gărzii Naționale, dându-și numele drept indicativ, Litva.

Forțele speciale, garda națională, pompierii și salvatorii au participat la exercițiul cu muniție reală pe zăpadă adâncă de 15 cm. La un moment dat, o echipă de lunetişti a lansat un asalt asupra echipelor de mortar şi mitraliere inamice.

Reporterii care purtau bavete galbene „de presă” au fost avertizați să nu rătăcească sau riscau să fie împușcați; uneori, exercițiul se simțea ca o producție teatrală grandioasă sau o scenă dintr-un joc video.

În mod ciudat, Pripyat a apărut ca un nivel în jocul de acțiune Call of Duty 4: Modern Warfare, care a explorat pericolele ultra-naționalismului rus.

Oficialii ucraineni au spus că exercițiul îi va ajuta să se pregătească pentru toate scenariile, dar au avertizat că Rusia se va confrunta cu obstacole terestre majore și pericole de radiații dacă ar încerca să invadeze prin zona de excludere nucleară.

„Este foarte greu de străbătut această zonă – păduri, mlaștină, râuri – este destul de complicat să te deplasezi pe jos, darămite cu un tanc”, a declarat Oleksiy Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei.

„Și nu uitați că încă de la dezastru au rămas niște zone foarte radioactive pe ruta dinspre Belarus”, a adăugat el, potrivit The Telegraph.

Înainte de începerea exercițiului, muncitorii cu contoare Geiger au fost trimiși să scaneze orașul și să se asigure că nu există puncte fierbinți radioactive.

Armata spune că aceste tactici neobișnuite sunt o pregătire esențială pentru războiul urban, mai ales pe fondul avertismentelor că Rusia ar putea încerca să ocupe Kievul.

„Lupta în oraș este foarte diferită de lupta pe teren”, a explicat un memoriu al armatei înmânat reporterilor înainte de exercițiu.

„Soldații trebuie să elimine inamicul nu doar din clădiri, ci și din podele, camere, subsoluri și poduri, așa că în timpul luptei orașului se confruntă cu o serie de dificultăți și surprize”.

×
x close