Antena 3 CNN Externe Soldaţi indieni folosiţi drept cobai de cercetătorii britanici

Soldaţi indieni folosiţi drept cobai de cercetătorii britanici

Soldaţi indieni folosiţi drept cobai de cercetătorii britanici
01 Sep 2007   •   16:43

Experimentele au durat peste zece ani, înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial, şi au fost efectuate la baza militară Rawalpindi, aflată în prezent în Pakistan. De experimente s-au ocupat angajaţii Institutului de Cercetare Porton Down din Wiltshire, care au fost detaşaţi în această zonă pentru a dezvolta gaze otrăvitoare care să fie folosite împotriva japonezilor. În cadrul acestor experimente, desfăşurate în perioada 1916-1989, peste 20.000 de militari britanici au fost expuşi unor gaze toxice.

Testele asupra militarilor indieni au început în anii '30, când cercetorii de la Porton au vrut să afle dacă gazul muştar produce răni mai profunde pe pielea indiană comparativ cu cea britanică. Peste 500 de britanici şi indieni au fost supuşi acestor experimente, fără a fi trataţi ulterior. Documentele arată că în unele cazuri, militarii indieni au fost expuşi gazului muştar fiindu-le protejat numai aparatul respirator. Într-unul dintre cazuri, masca unuia dintre subiecţi a alunecat, gazul provocându-i arsuri grave la ochi şi faţă.

Testele urmăreau să stabilească de cât gaz este nevoie pentru a produce victime pe câmpul de luptă. În 1942, cercetătorii de Porton raportau că există ?numeroase victime? ale arsurilor cu gaz în rândul indienilor şi britanicilor supuşi testelor, unii dintre ei fiind atât de grav răniţi, încât au fost trimişi la spital.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close