Antena 3 CNN Externe Un soldat a început să vadă lumea cu susul în jos, după ce un glonț i-a trecut prin creier

Un soldat a început să vadă lumea cu susul în jos, după ce un glonț i-a trecut prin creier

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 08:45 12 Mai 2023 Modificat la 08:46 12 Mai 2023
soldat vede lume cu susul in jos glont trecut prin creier
Un soldat a început să vadă lumea cu susul în jos, după ce un glonț i-a trecut prin creier Sursa foto: Getty Images

Neuroștiința a beneficiat enorm de la studiul creierului unor pacienți răniți, ale căror leziuni cerebrale au oferit oportunități de cercetare imposibile de realizat în mod etic în laborator.

Un astfel de caz este cel al unui soldat spaniol care, după ce a fost împușcat în cap în timpul războiului civil, a început să vadă lumea cu susul în jos.

Înainte de leziunea sa, se credea că creierul este alcătuit din regiuni distincte. Dar cazul pacientului spaniol a desființat această idee și a dus la dezvoltarea unei noi teorii a dinamicii creierului de către medicul Justo Gonzalo Rodríguez-Leal.

Soldatul a fost împușcat în cap în timp ce lupta de partea republicanilor în 1938.

Citește și: Un jurnalist ucrainean a fost împușcat mortal de un lunetist rus în Herson, în timp ce unul italian a fost rănit

După două săptămâni în comă, el a revenit la conștiință, fără a putea vedea bine la ochiul stâng și cu o vedere slabă în cel drept.

Cu două găuri în craniu, prin care a intrat și a ieșit glonțul, soldatul a avut o recuperare miraculoasă, fără nicio intervenție chirurgicală sau îngrijire specială.

În următoarele cinci decenii, Rodríguez-Leal a observat pacientul și a descris o serie de simptome extrem de neobișnuite. De exemplu, soldatul vedea totul de trei ori și culorile păreau să fie "dezlipite" de obiecte. Dar cel mai ciudat lucru era că vedea totul inversat.

Rodríguez-Leal a descris cum pacientul "a văzut bărbați lucrând cu capul în jos pe o schelă", potrivit IFL Science.

Anomalia senzorială a pacientului s-a extins la simțul sunetului și la cel tactil, care erau procesate de creierul său ca și cum ar fi provenit de pe partea opusă a corpului său. Cu toate acestea, pacientul și-a continuat viața fără probleme.

Rodríguez-Leal a explicat în cartea sa, Cerebral Dynamics, că glonțul pare să fi afectat regiunea parieto-occipitală stângă a creierului pacientului.

Observând consecințele leziunii, medicul a sugerat că funcțiile neurologice ar putea fi organizate în gradienți care se răspândesc pe întreg cortexul, cu diferite regiuni separate prin tranziții graduale.

Fiica lui Rodríguez-Leal, Isabel Gonzalo, a explicat într-un interviu cu El Pais că pacientul a trăit o viață lungă și sănătoasă și a decedat în anii '90, la vârsta înaintată. Deși a văzut lumea cu susul în

×
Etichete: soldat glont
x close