Antena 3 CNN Externe Șoigu îl anunță pe Putin că Mariupolul e cucerit, deși Azovstal încă rezistă: "Mai avem nevoie de 3-4 zile" | Putin ordonă ca uzina Azovstal să nu fie atacată

Șoigu îl anunță pe Putin că Mariupolul e cucerit, deși Azovstal încă rezistă: "Mai avem nevoie de 3-4 zile" | Putin ordonă ca uzina Azovstal să nu fie atacată

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a raportat președintelui rus Vladimir Putin că orașul Mariupol e cucerit și că în ciuda opoziției militanților, peste 142 de mii de cetățeni au fost evacuați în Mariupol, iar toți ostaticii din port au fost eliberați.

Vladimir Putin / Serghei ?oigu
de Alexandra Ionescu    |    21 Apr 2022   •   10:40

Mariupol a fost eliberat de forțele armate ale Federației Ruse și de forțele Republicii Populare Donețk”, a spus Shoigu.

Potrivit acestuia, rămășițele formațiunilor naționaliste s-au refugiat în zona industrială a uzinei Azovstal.

„Astăzi, întregul Mariupol se află sub controlul armatei ruse, iar teritoriul uzinei Azovstal, cu rămășițele naționaliștilor și mercenarilor străini localizați [acolo] este blocat”, a spus el. .

Șoigu a menționat că în ultimele două zile, partea rusă a declarat regimul de încetare a focului între orele 14:00 și 16:00, toate ostilitățile au încetat, iar coridoarele umanitare au fost deschise pentru ieșirea civililor care ar putea fi pe teritoriul țării.

Potrivit acestuia, la momentul încercuirii Mariupolului, numărul grupării AFU, mercenari străini era de aproximativ 8.100 de persoane. „În timpul eliberării orașului, peste 4.000 au fost distruși, 1.478 s-au predat, iar grupul rămas de peste 2.000 a fost blocat în zona industrială Azovstal”, a spus ministrul apărării.

Şoigu a spus că trupele ruse au nevoie de trei sau patru zile pentru a finaliza lucrările la Azovstal. "În ceea ce îi privește pe cei care au fugit la uzina Azovstal: sunt blocați acolo complet de-a lungul întregului perimetru. Avem nevoie de aproximativ trei-patru zile pentru a finaliza această lucrare la Azovstal", a spus șeful Ministerului Apărării.

”Forțele Armate ale Federației Ruse și unitățile republicilor Donbass din Mariupol au luat toate măsurile pentru protejarea populației”, i-a raportat Șoigu lui Putin. Potrivit ministrului Apărării, în ciuda opoziției militanților, peste 142.000 de cetățeni au fost evacuați la Mariupol, iar toți ostaticii din port au fost eliberați.

Președintele Federației Ruse a numit eliberarea oarașului Mariupol un succes.

„Finalizarea lucrărilor de luptă pentru eliberarea orașului Mariupol este un succes, vă felicit”, a spus Putin. El i-a cerut ministrului Apărării să transmită trupelor cuvinte de recunoștință și să prezinte propuneri de recompensare a militarilor.

Putin ordona ca uzina Azovstal să nu fie atacată

Președintele rus Vladimir Putin a interzis armatei ruse să asalteze teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, dar a ordonat blocarea acesteia ”să nu poată trece nici o muscă”.

„Consider că propunerea de asalt a zonei industriale este nepotrivită, ordon să o anulez”, a spus el, joi, la întâlnirea cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

„Acesta este cazul când trebuie să ne gândim la salvarea vieții și a sănătății soldaților și ofițerilor noștri”, a explicat Putin.

Potrivit acestuia, „nu este nevoie să urci în aceste catacombe și să te târăști în subteran de-a lungul acestor instalații industriale”.

Putin a promis că va garanta viețile tuturor soldaților ucraineni care s-au stabilit pe teritoriul Azovstal și care se vor preda.

"Încă o dată, îi invit pe toți cei care încă nu și-au depus armele să facă acest lucru. Partea rusă le garantează viața și un tratament decent în conformitate cu actele juridice internaționale relevante", a spus președintele rus, potrivit Interfax.

„Toți cei răniți vor primi asistență medicală calificată”, a spus președintele.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close