Antena 3 CNN Externe Socialiştii europeni cer condamnarea României

Socialiştii europeni cer condamnarea României

Socialiştii europeni cer condamnarea României
04 Mai 2007   •   23:15

Socialiştii din Parlamentul European au făcut apel, joi, la şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene ''să-şi exprime preocuparea'' în legătură cu ''nerespectarea'' principiilor europene fundamentale în România şi în Polonia. ''Fac apel la voi, şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, de a vă exprima preocuparea în legătură cu aceste evoluţii preocupante'', scrie preşedintele Partidului Socialist European, Poul Nyrup Rasmussen, într-o scrisoare deschisă, adoptată de către cei 32 de membri ai preşedinţiei PSE.

Referitor la România, Rasmussen afirmă că ''preşedintele Traian Băsescu încearcă să submineze Parlamentul român şi, în acest fel, democraţia reprezentativă română''. În legătură cu Polonia, Rasmussen consideră că recenta lege a lustraţiei ''pune probleme grave privind respectarea libertăţii cuvântului, a mass-media, protecţia demnităţii umane şi a drepturilor omului''. În context, preşedintele socialiştilor europeni a salutat ''curajul'' lui Bronislaw Geremek, figură istorică a fostei opoziţii anticomuniste poloneze, care refuză să se supună legii lustraţiei şi căruia, prin urmare, ar urma să i se retragă mandatul de europarlamentar.

''Uniunea Europeană n-ar trebui să tolereze nerespectarea principiilor sale fundamentale'', insistă socialiştii europeni, reamintind ''sancţiunile'' prevăzute de Tratatul de la Nisa. AFP menţionează că Tratatul de la Nisa prevede că statele membre ale UE, în cazul în care constată ''o încălcare gravă'' a principiilor fundamentale ale Uniunii, pot suspenda unele drepturi ale unui stat membru în cauză, inclusiv drepturile sale de vot.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close