În Europa, eclipsa totală de soare va putea fi observată din Insulele Feroe şi din Svalbard, ambele regiuni aflate în partea de nord-vest a continentului.
Mii de turişti au ajuns deja în oraşele din Insulele Feroe, în timp ce alţii, mai curajoşi, au ajuns să-şi pun corturile în Svalbard, un arhipelag aflat în nordul Scandinaviei.
Condiţiile meteo nu ţin însă cu astronomii amatori: meteorologii au anunţat că cerul va fi plin de nori.
În jur de zece mii de turişti vor vedea eclipsa de soare în Insulele Feroe, unul dintre cele două locuri de pe planetă unde eclipsa va fi totală. Până la eclipsă, vizitatorii au dat buzna în magazinele de suveniruri, căutând chilipiruri şi amintiri cu acest moment istoric. Previziunile meteorologilor le-au dat însă planurile peste cap.
Probleme a avut şi un turist din insula Svalbard, al doilea loc de unde poate fi văzută eclipsa totală. Cu o zi înainte de evenimentul astronomic, el a fost atacat de un urs polar chiar în timp ce dormea.
Doar norocul i-a salvat viaţa. S-a luptat cu animalul şi i-a alertat pe cei cinci prieteni cu care era, care au deschis focul. L-au pus pe fugă şi au acordat îngrijiri medicale prietenului lor până la venirea ajutoarelor. Acestea au împuşcat mortal ursul periculos.
Eclipsa totală solară va putea fi văzută din insulele Feroe şi Svalbard, în vreme ce restul Europei şi nordul Africii şi Asiei va asista la o eclipsă parţială. Este prima eclipsă totală de soare vizibilă din Europa, în ultimii 10 ani.