"Temperatura din Urali coboară frecvent la valori de -23, -25 de grade Celsius. Acest lucru a dus la formarea unor mici cristale de gheaţă hexagonale în aer, care nu pot fi observate cu ochiul liber. Lumina soarelui se reflectă prin ele şi produce acest efect de auroră", spune meteorologul Galina Sheporenko, citat de agenţia TASS.
În timp ce specialiştii au înţeles perfect ce se întâmplă pe cer, oamenii normali au umplut reţelele sociale cu sute de fotografii ale acestui fenomen rar.
Această iluzie optică este denumită uneori "curcubeul iernii", făcând astfel o paralelă între cristalele de gheaţă şi picăturile de ploaie, care produc curcubeul multicolor pe timpul verii.
În medie, asemenea aurore apar concomitent pe suprafaţa întregii planete. Uneori, ele îşi fac apariţia şi în zone mai calde, acolo unde însă aerul de la înălţime este suficient de rece.
"Forma acestor aurore poate fi diferită. Ea variază de la coloane la arcade sau de la cercuri la imense pete pe cer. Este foarte greu să anticipezi asemenea fenomene, având în vedere că este nevoie de mai mulţi factori pentru producerea lor, dar câteodată sunt posibile câteva pe timpul unei ierni", a mai spus Sheporenko.