Edward Snowden foloseşte un "
telefon simplu" şi evită să se conecteze la orice dispozitiv inteligent, cum ar fi cele produse de Apple, care pot fi foarte uşor interceptate în secret, a declarat avocatul fostului angajat NSA, Anatoly Kucherena.
Decizia lui Snowden de a ocoli tehnologia de ultimă generaţie a fost luată din considerente personale şi profesionale, a spus Kucherena ieri, citat de
RIA Novosti.
"
Edward n-a folosit niciodată un iPhone, el are un telefon mobil simplu, fără conexiune la internet. Smart phone-urile au încorporat un software special, care se activează fără ca proprietarul acestuia să apese vreun buton şi care poate trimite informaţii personale. De aceea el refuză să folosească un asemenea dispozitiv, din motive de securitate", a spus avocatul.
În ciuda noilor declaraţii a celor de la Apple, potrivit cărora tehnologia folosită de ei nu poate fi compromisă de către autorităţi, dezvăluirile lui Snowden au sugerat că datele personale din aparat pot fi interceptate chiar şi atunci când telefonul este închis.
Kucherena a reiterat că Snowden duce o viaţă normală în Rusia şi este satisfăcut de condiţiile oferite de traiul de aici.
"
El nu este genul de om care îşi doreşte să apară la televizor sau să ajungă celebru. Edward preferă o viaţă simplă şi modestă", a menţionat apărătorul.
În august 2014, Edward Snowden a primit rezidenţa pe trei ani în Rusia şi acum lucrează la o firmă de IT. Potivit mai multor surse oficiale, logodnica lui, Lindsey Mills, a venit şi ea în Rusia.
Edward Snowden şi logodnica sa, Lindsey Mills, prezenţi la un spectacol de teatru din Moscova
Autorităţile americane intenţionează să-l judece pe Snowden, el fiind acuzat printre altele că a dezvăluit tacticile secrete folosite de Agenţia Naţională de Securitate (NSA), de spionaj şi de furt a unor documente guvernamentale clasificate. Dacă va fi găsit vinovat şi se va întoarce pe tărâm american, el ar putea să îşi petreacă 30 de ani în spatele gratiilor.
Ultimele informaţii furnizate de Snowden relevă faptul că
agenţia de securitate britanică, GCHQ, a stocat sute de mii de mailuri ale jurnaliştilor care lucrează pentru instituţii media celebre, cum ar fi BBC, The Guardian, New York Times, Washington Post şi altele.