Nick Reed, cercetător la TRL, a spus că şoferii care trimit mesaje text în maşină sunt distraşi în momentul în care iau mâna de pe volan pentru a folosi telefonul, când citesc mesaje pe ecranul mic al telefonului sau când se gândesc la conţinutul mesajului pe care îl scriu. Timpii lor de reacţie scad cu până la 35%, pe când în cazul unei persoane care a consumat droguri sau alcool (la limita legală) aceştia scad cu 21, respectiv 12%.
Pentru studiul TRL au fost selectaţi 17 tineri de 18-24 de ani, care au luat parte la o simulare de test-drive, în care au scris mesaje text şi au citit sau ignorat sms-uri când le primeau. Studiul a arătat clar că un şofer care scrie mesaje pe telefonul mobil este mai distras decât unul care a băut până la limita legală a consumului de alcool. Studiul a fost realizat după ce un sondaj realizat în rândul a 3.000 de şoferi a arătat că 48% dintre tineri trimit sms-uri la volan.
Din cauza sms-urilor, autorităţile din California au interzis recent conductorilor de tren să-şi folosească telefoanele mobile în timpul serviciului. Măsura a fost luată după ce 25 de persoane au murit şi alte 130 au fost rănite, într-un accident feroviar, când conductorul unui tren scria un mesaj şi nu a văzut culoarea roşie a semaforului, iar trenul său a intrat în coliziune cu un altul.
Antena3.ro