Antena 3 CNN Externe Slovenia. Peste 30.000 de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate

Slovenia. Peste 30.000 de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate

Slovenia. Peste 30.000 de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate
Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    17 Noi 2012   •   17:33

Circa 30.000 de persoane au manifestat sâmbătă, în capitala Sloveniei, Ljubljana, împotriva politicii de austeritate a guvernului conservator condus de Janez Jansa, protestul fiind organizat de principalele sindicate, informează AFP.

Protestatarii, veniţi din toate părţile ţării, s-au adunat în centrul oraşului cu pancarte pe care se scria lozinci precum: "Vrem să trăim, nu să supravieţuim", "Politica de austeritate = recesiune", "Ia-mi totul pentru ca economia să înflorească", "Slovenia, cea mai competitivă în corupţie", "Sfârşitul crizei = Sfârşitul capitalismului" sau "Guvernul îşi pierde capul şi Slovenia tinereţea".

Liderul Alianţei sindicatelor independente slovace (ZSSS), Dusan Semolic, susţine că "nu facilităţile sociale, salariile, pensiile şi bursele de studii sunt responsabile pentru criza actuală, ci capitalismul acid care a provocat-o".

"Dorim schimbări fundamentale în toată Europa. Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană susţin capitalismul neoliberal în loc să apere drepturile economice şi sociale ale populaţiei", a declarat acesta, adăugând că din cele circa două milioane de sloveni, 273.000 trăiesc sub pragul sărăciei.

Manifestaţia, care s-a desfăşurat pe parcursul a circa două ore, a fost precedată în săptămâna care s-a încheiat de mai multe proteste similare împotriva austerităţii în Spania, Portugalia, Italia şi Grecia.

Premierul Janez Jansa a declarat că nemulţumirea este justificată, dar măsurile de austeritate sunt necesare, în caz contrar Slovenia fiind nevoită să ceară ajutor financiar extern.




×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close