Slovenia nu va ratifica tratatul de aderare a Croaţiei la UE până când nu va fi încheiat un acord între cele două state foste iugoslave privind depozitele bancare, a avertizat joi un oficial sloven.
"Doar după ce va fi rezolvat (contenciosul) în conformitate cu dreptul internaţional, vom fi dispuşi să începem procedura de ratificare a aderării Croaţiei la UE", a declarat preşedintele unei comisii parlamentare şi membru al coaliţiei de centru-dreapta aflată la putere în Slovenia, Jozef Horvat, potrivit
AFP.
El a cerut "conducerii croate să îşi onoreze angajamentele internaţionale, în special un acord privind negocierile sub supervizare internaţională în vederea repartizării proprietăţilor fostei Iugoslavii, precum şi alte angajamente asumate în cursul negocierilor de aderare la UE".
Peste 130.000 de croaţi au asigurat că au depus 160 de milioane de euro (207 milioane de dolari) în banca slovenă Ljubljanska Banka înainte de destrămarea fostei Iugoslavii, în 1991.
Totuşi, în scopul de a se asigura de aderarea sa la UE, Zagrebul a consimţit să rezolve această problemă prin intermediul negocierilor sub supervizare internaţională, mai degrabă decât prin intermediul discuţiilor bilaterale.
Pentru a găsi o soluţie la acest litigiu, experţii în domeniul bancar din cele două ţări, respectiv France Arhar pentru Slovenia şi Zdravko Rogici pentru Croaţia, s-au întâlnit în august şi la începutul acestei săptămâni, dar nu au reuşit să ajungă la un acord.
"Arhar are un mandat care se încheie la sfârşitul anului şi dacă până atunci nu va fi găsită o soluţie, aceasta înseamnă că nu se va putea găsi o soluţie", a subliniat Erjavec.
Intrarea Croaţiei în UE trebuie ratificată de toate ţările membre pentru a se produce în 2013, aşa cum a fost prevăzut.