Antena 3 CNN Externe Situație tensionată pe frontul de est din Ucraina. Rușii au cucerit încă o localitate din apropierea unui oraș strategic

Situație tensionată pe frontul de est din Ucraina. Rușii au cucerit încă o localitate din apropierea unui oraș strategic

soldati pe front in ucraina
Trupele ucrainene încă nu au suficiente arme şi muniţii. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    30 Iul 2024   •   15:53

Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în faţa trupelor ucrainene aflate în dificultate, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Unităţile grupării Centru (...) au eliberat localitatea Leninskoe (Pivdenne în ucraineană - n.red)”, a indicat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean.

Această localitate, o comună cu aproximativ 1.400 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse în februarie 2022, este situată în apropierea oraşelor Toreţk şi New York, aflate încă sub control ucrainean, dar care sunt de câteva săptămâni ţinta unei ofensive ruseşti. În oraşul strategic Toreţk se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk.

Armata rusă continuă să câştige teren în Donețk

Armata rusă continuă să câştige teren în această provincie, unde menţine iniţiativa după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023 şi căderea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie 2024. Trupele ruse înaintează şi în direcţia oraşului Pokrovsk, un alt punct strategic important pentru logistica armatei ucrainene, situat la circa 70 de kilometri vest de Toreţk.

Asalturile armatei ruse, deşi foarte costisitoare din punct de vedere al pierderilor de oameni şi echipamente ale acesteia, provoacă prăbuşirea defensivei ucrainene pe anumite sectoare de front şi Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, deşi până în prezent trupele ruse nu au reuşit nicio străpungere decisivă.

Armata ucraineană trebuie să facă faţă superiorităţii numerice şi în echipamente a armatei ruse, care foloseşte intensiv bombele aeriene cu planare, o armă de mare putere lansată de avioanele de atac de la circa 70 de kilometri de ţintă, dificil de contracarat şi care poate distruge fortificaţiile cele mai solide.

În pofida ajutorului occidental, trupele ucrainene încă nu au suficiente arme şi muniţii şi în plus se confruntă cu dificultăţi în a-şi completa rândurile cu noi soldaţi pentru a compensa pierderile grele acumulate în aproape doi ani şi jumătate de război cu Rusia. 

×
Subiecte în articol: Armata rusa Război Ucraina Rusia donetk
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close