Antena 3 CNN Externe Situație îngrijorătoare: Copiii romi, încă discriminați în societatea franceză. Avocată: „A trebuit să luptăm foarte mult”

Situație îngrijorătoare: Copiii romi, încă discriminați în societatea franceză. Avocată: „A trebuit să luptăm foarte mult”

excluziune sociala
Fenomenul de excludere socială ia amploare în Franța / sursă foto: Getty Images
de Mihaela Coposciuc    |    15 Oct 2024   •   14:18

Ascensiunea politicilor de extremă dreaptă în Franța îi îngrijorează pe cetățenii români emigrați în Occident. De la excludere socială, la discriminare și la plasarea abuzivă a copiilor din minoritatea romă, dar și a românilor, în general, toate sunt probleme majore, spun avocații.

Alina Ciuciu, una dintre cele mai cunoscute voci care militează pentru drepturile minorităților în Franța, a denunțat abuzurile și discriminarea la care sunt supuși cetățenii de etnie romă.

 „A trebuit să luptăm foarte mult, să facem foarte multe eforturi ani de zile pentru a acceda la un minim de demnitate”, spune Alina Ciuciu, avocată.

Potrivit avocatei, o tragedie prin care trec românii este luarea abuzivă a copiilor lor de către statul francez, fiindu-le aproape imposibil să-i recupereze.

„În Franța, se consideră că un părinte sărac, de exemplu, sau un părinte străin nu este bun pentru copilul lui și nu știe să se ocupe de copil, iar statul va fi mult mai capabil să-l protejeze, ceea ce nu este adevărat. Mi-e teamă că în Franța se apropie puțin câte puțin de această politică din Norvegia”, mai spune avocata.

Tânăra avocată, care a candidat în trecut la funcția de senator în Adunarea Națională, a reușit să schimbe de curând legea educației în Franța. Astăzi, copiii care locuiesc pe străzi au obținut dreptul la școlarizare fără să li se mai ceară să își declare domiciliul la înscrierea în școli.

„Contextul politic în Franța se apropie foarte mult de dreapta extremă și asta înseamnă o politică contra imigrației, o politică rasistă, o politică ce nu protejează drepturile umane și fundamentale”, a mai adăugat Alina Ciuciu, avocată, pentru Antena 3 CNN. 

Numărul copiilor fără adăpost din Franța a crescut cu 120% în ultimii patru ani, potrivit unui raport publicat de Organizația Națiunilor Unite.

×
Parteneri
x close