Incertitudinea legată de buget în Statele Unite ale Americii şi posibilele efecte ale retragerii lente a măsurilor de stimulare monetară, precum şi încetinirea ritmului de creştere în ţările emergente şi timida recuperare a zonei euro vor reprezenta punctele centrale ale reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
La această reuniune, care va începe săptămâna viitoare, liderii economiei mondiale vor veni la Washington, unde administraţia ţării este paralizată de luptele partidelor legate de bugetul federal şi unde pluteşte ameninţarea unei noi crize, când va fi atins punctul critic al datoriei, pe 17 octombrie, care, dacă nu va fi revizuită, va aduce Statele Unite în pragul suspendării de plăţi.
'În linii esenţiale, Statele Unite vor fi în situaţia zonei euro din ultimii ani, trebuind să explice lumii ceea ce se întâmplă şi de ce nu pot să-şi regleze şi să-şi organizeze problemele', a declarat pentru EFE Jacob Kirkegaard, investigator principal la Peterson Institute for International Economics.
Noua reuniune a FMI şi BM, ce va avea loc în perioada 8 — 12 octombre, se va focusa pe SUA şi din cauza preconizatei retrageri a măsurilor de stimulare din partea Rezervei Federale, ale cărei efecte au început să se vadă prin ieşirea fluxurilor de capital ale pieţelor emergente, care au devenit neliniştite în faţa finalului previzibil al 'banului uşor'.
De aceea, directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a avut săptămâna aceasta o conferinţă la Universitatea George Washington în care a susţinut că SUA trebuie să îşi asume 'responsabilitatea specială', ca primă economie a lumii, în momentul planificării retragerii programului multimilionar de bonduri, prin care Fed a injectat lichiditate, şi să acţioneze cu prudenţă.
'Multă lume consideră că politica monetară a SUA a atins un punct de la care retragerea măsurilor de stimulare neconvenţionale va demara în scurt timp. Acest lucru trebuie gestionat cu foarte mare atenţie', a recomandat Lagarde.