Potrivit studiului realizat în 1.600 de oraşe din 91 de ţări, doar 12 la sută din populaţia totală a acestora respiră un aer conform cu normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
"Din nefericire, la nivel global situaţia poluării aerului se agravează", a constatat Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a OMS la Geneva.
Oraşele cele mai afectate sunt în ţările în curs de dezvoltare. Oraşele din ţările bogate au văzut o ameliorare a calităţii aerului.
OMS a apreciat că această poluare cu particule fine generată de combustia carbonului şi de motoarele diesel ale vehiculelor a contribuit la moartea a 3,7 milioane de persoane în lume în 2012.
"Poluarea aerului afectează serios sănătatea, situaţia este cu adevărat dramatică", le-a spus Neira jurnaliştilor.
Această poluare este asociată cu decesele cauzate de probleme cardiace, boli respiratorii şi cancer pulmonar.
Nivelurile de particule fine PM10 (10 microni) sunt, de exemplu, de 20 de ori peste normă (20 de micrograme pe metrul cub) la Rawalpindi în Pakistan, şi de 28 de ori peste normă la Delhi.
Particulele şi mai mici, de 2,5 microni (PM2,5) care pot trece în sânge prin plămâni, se află în concentraţie de zeci ori peste normă (10 micrograme pe metrul cub) la Rawalpindi şi de 15 ori peste normă la Delhi.
"Nu putem cumpăra aer curat în sticle, dar oraşele pot lua măsuri pentru ameliorarea calităţii aerului şi pentru salvarea vieţii locuitorilor lor", a subliniat medicul Carlos Dora, de la departamentul de sănătate publică al OMS.