Antena 3 CNN Externe Situaţia din Afganistan, una din problemele fierbinţi puse în discuţie la summitul NATO

Situaţia din Afganistan, una din problemele fierbinţi puse în discuţie la summitul NATO

Situaţia din Afganistan, una din problemele fierbinţi puse în discuţie la summitul NATO
04 Apr 2009   •   09:45

Summitul celei de-a 60-a aniversări a NATO a început vineri, în oraşul german Baden-Baden, printr-un dineu la care au luat parte liderii celor 28 de state membre, între care şi preşedintele Traian Băsescu. Situaţia din Afganistan, relaţiile cu Rusia şi desemnarea următorului secretar general al Alianţei sunt principalele puncte ale ordinii de zi.

Pentru a celebra reconcilierea de pe continentul european, la care a contribuit şi NATO, lucrările se vor desfăşura atât în Germania cât şi în Franţa, la Strasbourg. ?Sper ca mâine, când vom traversa simbolic Rinul, fluviu care a fost, sute de ani, un simbol al războiului şi conflictelor între Franţa şi Germania, să ne amintim că aparţinem unei generaţii fericite?, spunea vineri cancelarul german Angela Merkel.

Dar, cu toată atmosfera festivă, şefii de stat şi de guvern nu s-au pus de acord asupra viitorului secretar general al Alianţei. Singurul candidat, premierul danez Anders Fogh Rasmussen, nu este agreat de Turcia din cauza poziţiei sale în disputa asupra caricaturilor profetului Mahomed. Discuţia va fi reluată sâmbătă, dar decizia nu este urgentă deoarece mandatul actualului secretar general expiră abia la 31 iulie.

Un alt punct important de pe agendă este situaţia din Afganistan, unde NATO desfăşoară cea mai importantă operaţiune militară din istoria sa. Preşedintele american Barack Obama, care a sosit vineri la Strasbourg, le-a cerut aliaţilor europeni mai multe eforturi în Afganistan. Şi, pentru a fi mai convingător, i-a avertizat că Europa ar putea fi viitoarea ţintă a reţelei al-Qaida, cu bazele în Afganistan şi Pakistan.

Summitul va aborda şi colaborarea dintre NATO şi Rusia, după ce relaţiile bilaterale au atins ?cel mai scăzut nivel? în timpul conflictului georgian de anul trecut.

Militanţii pacifişti care s-au mobilizat şi ei cu ocazia summitului şi îşi afirmă, inclusiv prin mijloace violente, obiectivul: desfiinţarea NATO. Vineri, doi jandarmi francezi au fost uşor răniţi, la Strasbourg, în confruntări cu manifestanţii care încercau să ajungă în centrul oraşului.

O manifestaţie de mai mică amploare a avut loc şi la Baden-Baden. Grupările pacifiste speră, însă, să mobilizeze astăzi cel puţin 30.000 de oameni pentru o uriaşă acţiune de protest pe malul Rinului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close