Antena 3 CNN Externe Sistemul medical din Franţa, în impas. Medicii români, soluţia autorităţilor

Sistemul medical din Franţa, în impas. Medicii români, soluţia autorităţilor

Sistemul medical din Franţa, în impas. Medicii români, soluţia autorităţilor
08 Iul 2010   •   15:03

Sistemul medical din Franţa pare să fie în impas. Majoritatea doctorilor francezi preferă să-şi practice meseria în zonele citadine, în timp ce localităţile rurale se confruntă cu adevărată criză de medici. În aceste condiţii, angajarea unor profesionişti din alte state, printre care şi România, pare să fie singura soluţie.

Cu lipsa unui medic se confruntă şi francezii din comuna Montournais, în care locuiesc 1.800 de oameni. Postul a rămas vacant, după ce fostul medic s-a sinucis în urmă cu o lună. Omul a cedat unei depresii puternice, omorându-şi soţia şi cei patru copii, apoi luându-şi viaţa.

Emmanuel Becaud, în varstă de 34 de ani, era copleşit de volumul de muncă, povestesc localnicii."Îl puteai găsi la cabinet de la ora 7:30 dimineaţa până la 21.00 sau chiar 22.00", a declarat unul dintre foştii săi pacienţi, potrivit 20minutes.fr. Acum, doctorii din regiune refuză să accepte foştii pacienţi ai lui Becaud pe motiv că nu au suficient timp pentru a se ocupa de ei.

În încercarea de a rezolva această situaţie dificilă, autorităţile locale au promovat un proiect care ar putea reuni profesionişti din domeniu care să realizeze prin rotaţie programul de consultaţii şi gărzile de weekend.

Până în prezent, un singur medic a acceptat să ia parte la acest program. Este vorba despre o doctoriţă româncă, în vârstă de 51 de ani. "A emigrat în Franţa la începutul acestui an, însă sectorul în care a activat până acum nu i-a asigurat suficienţi pacienţi", a declarat primarul localităţii Montournais.

"În ziua de astăzi, absolventii facultăţii de medicină nu se gândesc decât cum să facă bani. Meseria asta e ca preoţia, trebuie făcută cu devotament", susţine Delphine Migeon, şefa farmaciei din Bocage, localitate a comunei.

Presa franceză a făcut public astăzi şi cazul unei doctoriţe românce care şi-a părăsit postul dintr-o localitate franceză fără preaviz. Oamenii susţin că românca a plecat cu tot cu dosarele lor, dar şi cu echipamentele medicale.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Franta medic
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close