Antena 3 CNN Externe Sistemul de avertizare al Valenciei a eșuat, oamenii au fost luați pe sus de viitură. Cum arată Spania a doua zi după dezastru

Sistemul de avertizare al Valenciei a eșuat, oamenii au fost luați pe sus de viitură. Cum arată Spania a doua zi după dezastru

pagube dupa inundatiile in spania
Cum arată Spania a doua zi după dezastrul provocat de viitură. FOTO: Getty Images
de Georgiana Marina    |    31 Oct 2024   •   12:51

Guvernul spaniol a declarat trei zile de doliu național după inundațiile devastatoare care au dus la moartea a 95 de persoane. Între timp, este furie în zonele unde apa și viiturile au măturat totul în calea lor, oamenii acuzând că sistemul de avertizare meteo nu a funcționat în Valencia, cea mai afectată zonă din Spania.

Meteorologii spun că joi sunt așteptate noi ploi abundente în Valencia și în alte zone de pe coasta de nord-est.

Agenția națională de meteorologie AEMET a lansat marți dimineață o alertă cod roșu pentru regiunea Valencia, dar abia spre seară a fost înființat organismul regional însărcinat cu coordonarea serviciilor de urgență. După ora 20.00 a fost emisă o alertă trimisă de serviciul de protecție civilă prin care oamenii au fost îndemnați să nu iasă din case, scrie The Guardian.

Pentru mulți, era însă deja prea târziu. Șoferii aflați în trafic s-au trezit luați de viitură cu tot cu mașini.

„Au tras un semnal de alarmă când apa era deja aici, nu era nevoie să-mi spuneți că vine inundația. Nimeni nu a venit să-și asume responsabilitatea”, a declarat nervos un pensionar din Valencia.

Având în vedere că meteorologii emit avertismente din timp, astfel de tragedii sunt „pe deplin evitabile” dacă oamenii nu rămân în zonele inundate, a spus Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea Reading.

Rezultatul devastator sugerează că sistemul de avertizare al Valenciei a eșuat, a spus ea. „Oamenii pur și simplu nu știu ce să facă atunci când se confruntă cu o inundație sau când aud că se dau avertismente”. „Oamenii nu mor din cauza acestor tipuri de evenimente meteorologice prognozate în țările care au resurse pentru a emite avertizări. Avem un drum lung de parcurs pentru a ne pregăti pentru acest tip de eveniment și, mai rău, în viitor”, a adăugat Liz Stephens, profesor în riscuri climatice și reziliență la Universitatea Reading.

Pentru Linda Speight, lector la Școala de Geografie și Mediu de la Universitatea din Oxford, avertismentele pentru furtuni intense sunt „incredibil de greu de emis”, deoarece locația exactă a celor mai abundente precipitații este de obicei necunoscută dinainte. „Trebuie urgent să ne adaptăm orașele pentru a fi mai rezistente la inundații”, a adăugat ea. „Ne pregătim pentru alte pericole, cum ar fi cutremure și tsunami, foarte în serios.

Este timpul să facem același lucru și pentru pregătirea pentru riscul de inundații”, a adăugat Jess Neumann, profesor asociat de hidrologie la Universitatea din Reading.

Aceste evenimente „sunt încă un semnal de alarmă că clima noastră se schimbă rapid”, a declarat Hayley Fowler, profesor de impact asupra schimbărilor climatice la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. „Infrastructura noastră nu este proiectată să facă față unor inundații de asemenea amploare”, a adăugat ea.

Oamenii de știință avertizează că evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai intense, durează mai mult și apar mai frecvent ca urmare a schimbărilor climatice induse de om. Dar, în unele cazuri, chiar și sistemele de avertizare cel mai bine puse la punct pot fi luate prin surprindere, au spus analiștii.

„Inundațiile din Spania sunt un memento oportun că nicio țară nu este scutită de riscurile schimbărilor climatice.”, a spus Leslie Mabon, lector superior în sisteme de mediu la Universitatea Deschisă din Marea Britanie.

 

×
Parteneri
x close