Cel puţin patru persoane au fost ucise duminică în ţară, potrivit unui prim bilanţ prezentat de către organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, după o zi de violenţe în care au fost ucise 168 de persoane - 94 de civili, 33 de rebeli şi 41 de militari, potrivit ONG-ului.
"Confruntări violente aveau loc duminică dimineaţa, în special în cartierele Bab al-Jadid, Zahraa şi Arkuba", a anunţat ONG-ul , precizând că " au fost auzite explozii, în timp ce aviaţia survola oraşul".
Confruntările au marcat o pauză sâmbătă seara la Alep, după asaltul lansat sâmbătă în zori de către armata siriană, care a bombardat şi mitraliat din elicoptere cartierele controlate de către rebeli în acest oraş cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori care constituie o miză crucială pentru ambele tabere.
Acest front a fost deschis pe 20 iulie, iar asaltul a fost iniţiat după sosirea unor trupe suplimentare.
Pe de altă parte, liderul opoziţiei siriene în exil a solicitat sâmbătă ţărilor "surori" şi "prietene" să îi înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al-Assad trebuie să fie judecat pentru "masacrele" comise asupra sirienilor, în contextul asaltului de la Alep.
"Aşteptăm de la fraţi şi prieteni o susţinere a Armatei Siriene Libere (ASL) o susţinere calitativă. Vrem arme care să ne permită să oprim tancurile şi avioanele de luptă" ale armatei, a declarat Abdel Basset Sayda, preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS), principalul grup al opoziţiei, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.
"Exemplul yemenit nu se poate aplica în Siria", a apreciat el, referindu-se la amnistia acordată preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh la plecarea acestuia de la putere, după un an de revoltă populară.
"Sunt comise masacre. Noi credem că Bashar al-Assad trebuie să fie judecat. Este un criminal şi nu trebuie să i se acorde refugiu", a subliniat preşedintele CNS.
Sayda a anunţat, în plus, că va discuta cu grupările rebele prezente pe teren despre crearea unui Guvern de tranziţie care să fie condus de către o personalitate angajată în revoltă încă de la începutul acesteia.
"Studiem ideea (unui Guvern de tranziţie) şi vom intra în contact cu toate forţele aflate pe teren în Siria", a declarat el.
Acest Guvern ar urma să fie condus de către "o personalitate patriotică, cinstită, de consens şi angajată în favoarea obiectivelor revoluţiei siriene de la începutul ei", a adăugat Sayda.
Întrebat despre coordonaea cu generalul Manaf Tlass, militarul cu cel mai înalt grad care a dezertat din armata siriană şi un apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad, Sayda a declarat că această coordonare trebuie să aibă loc în primul rând cu grupurile de pe teren, în special Armata Siriană Liberă (ASL), formată din dezertori şi civili.