Antena 3 CNN Externe Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul adolescenţilor din UE. Alarmă în rândul autorităţilor

Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul adolescenţilor din UE. Alarmă în rândul autorităţilor

N.B.
1 minut de citit Publicat la 15:30 14 Oct 2024 Modificat la 15:30 14 Oct 2024
O tanara asezata in fund, sprijinita de un perete, cu mainile la ochi
Sinuciderea este a doua cauză de deces (după accidentele rutiere) în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din Uniunea Europeană. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Un adolescent din șapte suferă de tulburări psihice. Este concluzia celui mai recent raport Unicef ​​care evidențiază modul în care aproximativ jumătate din toate problemele de sănătate mintală la nivel global se manifestă până la vârsta de 18 ani. 

Conform Adnkronos, Henrietta H. Fore, Director Executiv Unicef, a declarat: "Mulți copii sunt plini de tristețe, durere sau anxietate. Unii se întreabă încotro se îndreaptă această lume și care este locul lor în ea. Este un aisberg pe care l-am ignorat prea mult timp și, dacă nu acționăm, va continua să aibă rezultate dezastruoase pentru copii și societăți mult timp după încheierea pandemiei".

Potrivit raportului Unicef ​​"Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților – Situația copiilor în Uniunea Europeană 2024", aproximativ 11,2 milioane de copii și tineri în vârstă de 19 ani (5,9 milioane de bărbați și 5,3 milioane de femei) în Uniunea Europeană (adică 13 %) suferă de o problemă de sănătate mintală. Dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, aproximativ 8% suferă de anxietate și 4% de depresie.

Sinuciderea este a doua cauză de deces (după accidentele rutiere) în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din Uniunea Europeană. În 2020, aproximativ 931 de tineri s-au sinucis în UE, echivalent cu pierderea a aproximativ 18 vieți pe săptămână. Aproximativ 70% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani din UE care se sinucid sunt de sex masculin.

Este foarte important, susţin experţii, să avem grijă să ne asigurăm că aceste tulburări sunt identificate și tratate la timp și că instituțiile reuşesc să creeze o rețea de sprijin pe cei mai vulnerabili.

×
Parteneri
x close