Greve pe tot cuprinsul Franţei au întârziat zboruri, au închis şcoli şi au afectat navetiştii, joi, când sute de mii de muncitori au protestat contra planurilor guvernului de a ridica vârsta de pensionare pentru 60 de ani- una din cele mai mici din Europa.
Preşedintele Nicolas Sarkozy arăta că pensionarea la o vârstă atât de tânără nu poate fi susţinută având în vedere speranţa de viaţă, dar sindicatele văd în reformele planificate în sistemul de pensii francez ca fiind o altă lovitură dată modelului social european.
Guvernul său doreşte să crească vârsta de pensionare la 61 sau 62 de ani- reforme ce sunt dezbătute cu mult de dinainte de actuala criză a datoriilor din Europa. Sarkozy le-a numit principala sa prioritate în acest an.
În pofida protestelor de joi- aproape 400.000 de persoane, potrivit estimărilor Ministerului de Interne- planurile de pensionare ale Franţei pălesc în faţa durelor măsuri de austeritate instituite în alte state europene, inclusiv Grecia, Irlanda şi Portugalia.
Spania şi Italia au anunţat de asemenea planuri de austeritate pe fondul crizei datoriei din Grecia ce a slăbit euro şi a ridicat întrebări legate de viitorul monedei unice europene din 16 state.
Unele sindicate susţin că deficitul bugetar al pensiilor din Franţa ar putea fi redus prin creşterea contribuţiilor lunare ale muncitorillor.
"Chiar dacă avem nevoie de reformarea pensiilor, extinderea vârstei de pensionare este cea mai nedreaptă modalitate," arăta şeful sindicatului CFDT, Francois Chereque.
El a criticat "logica pur financiară " din planul guvernului şi "obsesia sa ... de a se alinia cu Germania" în acest sector.
Germania a ridicat vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.
Multe state din UE au vârsta de 65 de ani ca vârstă de pensionare, deşi unele permit o plecare mai rapidă a femeilor din sistem şi cei din unele profesii grele.
Unul din principalele sindicate din Franţe estima că un milion de persoane au luat parte la grevă,în 176 proteste separate pe tot cuprinsul ţării.
Purtătorul de cuvânt al guvernului Luc Chatel pretindea că protestele au avut implicaţii minore şi au angajat doar 13 procente din angajaţii civili.
Antena3.ro