Antena 3 CNN Externe Simbolurile sovietice şi naziste, interzise în ţările baltice

Simbolurile sovietice şi naziste, interzise în ţările baltice

Simbolurile sovietice şi naziste, interzise în ţările baltice
18 Iun 2008   •   14:03

Lituania este ţara din fosta Uniune Sovietică cu cele mai aspre restricţii în ceea ce priveşte afşajul public al simbolurilor sovietice şi naziste. Parlamentul lituanian a votat o lege prin care afişarea oricăror imagini ale liderilor sovietici sau nazişti va fi considerată o ofensă adusă statului. Printre simbolurile menţionate în textul legii se numără steaguri, embleme, insigne sau etichete cu însemnele cu secera şi ciocanul sau zvastica, informează BBC.

Opinia publică este de părere că alăturarea simbolurilor sovietice cu cele naziste va produce nemulţumire la Moscova. Legea mai interzice ascultarea imnurilor sovietic şi nazist, dar nu precizează dacă este interzis şi imnul actual al Rusiei care foloseşte muzica imnului sovietic cu alte versuri.

Şi Estonia a luat o măsură asemănătoare, interzicând simboulrile sovietice şi naziste, act pe care Rusia l-a calificat drept ?blasfemie? şi o încercare de a rescrie istoria. Potrivit viziunii ruseşti, cele trei state baltice au fost eliberate de sub Germania nazistă de Uniunea Sovietică şi apoi au aderat în mod voluntar la aceasta.

Statele baltice au fost sub ocupaţie rusească până în anul 1991, când s-a prăbuşit Uniunea Sovietică.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close