"Comisia pentru Imunităţi şi Alegeri a Senatului a decis, cu majoritate, să propună retragerea statului de senator lui Silvio Berlusconi", a declarat preşedintele structurii speciale, Dario Stefano, citat de site-ul agenţiei ANSA.
Propunerea privind excluderea lui Berlusconi din camera superioară a legislativului, adoptată prin decizie majoritară de o comisie dominată de opozanţii politici ai fostului premier, va avea nevoie de undă verde din partea plenului Senatului pentru a intra în vigoare.
Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice.
Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice.
În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii.
Avocaţii fostului premier italian trebuie să anunţe măsurile alternative închisorii, urmând să opteze între arestul la domiciliu sau munca în folosul comunităţii. Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox.
Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.
Un vot în acest sens este așteptat în următoarele trei săptămâni.