Antena 3 CNN Externe Şi România a fost parte la această decizie istorică a ONU. Liderii lumii vor să pună ordine în această piaţă

Şi România a fost parte la această decizie istorică a ONU. Liderii lumii vor să pună ordine în această piaţă

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:22 03 Apr 2013 Modificat la 06:22 03 Apr 2013
Şi România a fost parte la această decizie istorică a ONU. Liderii lumii vor să pună ordine în această piaţă
 Decizie istorică la ONU! Adunarea Generală a aprobat cu o majoritate covârşitoare primul tratat global privind comerţul cu arme. Liderii din toată lumea vor să reglementeze piaţa armelor convenţionale, cu o valoare anuală de 70 de miliarde de dolari.  Dintre cele 193 de state membre ONU, doar Siria, Coreea de Nord şi Iran au votat împotrivă, iar alte 23 s-au abţinut.

154 de ţări, printre care şi ţara noastră, au votat adoptarea primului tratat global privind comerţul cu arme. Decizia a fost aplaudată în plenul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Reprezentantul Mexicului a fost una dintre vocile sonore care au susţinut Tratatul.

ROBERTO DONDISCH, delegat mexican: "După ani de muncă dificilă, ce culminează astăzi, am realizat un text puternic ce reprezintă împlinirea mandatului nostru în cadrul acestei Adunări Generale. Suntem de părere că implementarea eficientă a acestui tratat va produce o schimbare semnificativă în rândul oamenilor lumii".

Siria, Coreea de Nord şi Iran sunt singurele state care au votat "împotrivă", după ce în urmă cu o săptămână au blocat adoptarea acestui tratat pe motiv că noua legislaţie nu poate opri livrarea armelor către grupările de rebeli.

Alte 23 de state s-au abţinut de la votul în Adunarea Generală. Printre acestea se află şi China şi Rusia, principalele exportatoare de armament la nivel mondial.

VITALY CHURKIN, ambasadorul rus la ONU: "În această zi, nu ne putem exprima clar în sprijinul tratatului şi ne vom abţine în timpul votului. Proiectul Tratatului Comerţului cu Arme, aşa cum am mai spus, conţine o serie de eliminări şi de excepţii, precum şi prevederi care dau naştere îndoielilor şi întrebărilor".

Tratatul vizează interzicerea comerţului cu arme ilegale şi impune statelor care au votat documentul să creeze autorităţi naţionale de reglementare pentru controlul transferurilor de arme.

×
x close