
UPDATE: Ucraina nu a primit o propunere de la Uniunea Europeană pentru un nou acord reciproc avantajos privind metalele rare, a delcarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Rainier.
Ca răspuns la solicitările jurnaliştilor de a comenta afirmațiile comisarului european pentru strategie industrială, Stefan Séjournais, care a anunţat luni la Kiev că le-a oferit oficialilor guvernamentali ucraineni un „acord reciproc avantajos” cu privire la resursele critice ale Ucrainei, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu există o nouă propunere, iar comisarul european a subliniat doar angajamentul faţă de acordurile anterioare.
„Nu există nicio propunere”, a spus Thomas Rainier, explicând că cooperarea UE cu Ucraina privind materialele critice a început în urmă cu patru ani.
El a spus că „din 2021, UE are un parteneriat cu Ucraina privind metalele crare, oficializat printr-un memorandum de înțelegere”.
„În timpul vizitei de ieri la Kiev, (comisarul european Séjourné) s-a întâlnit cu colegii săi ucraineni și a confirmat angajamentul nostru de a implementa acest memorandum de înțelegere și de a accelera activitatea pentru consolidarea parteneriatului nostru reciproc avantajos”, a clarificat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
„Ca și în cazul tuturor parteneriatelor cu materii prime esențiale pe care le avem, această cooperare nu se referă doar la asigurarea lanțurilor de aprovizionare pentru UE, ci și la promovarea valorii adăugate locale și a dezvoltării capacităților în țările partenere, asigurând beneficii reciproce”, a adăugat el.
„După cum puteți vedea, este vorba despre cooperarea cu Ucraina, nu despre vreo competiție cu SUA”, a subliniat Rainier.
-----------
Știrea inițială
Uniunea Europeană a oferit luni Ucrainei propriul acord privind „resursele critice”, după ce președintele american, Donald Trump, a susținut că Washingtonul este aproape de a semna un acord cu Kievul pentru accesul la vastele sale resurse naturale, scrie Politico.
Comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat că a prezentat propunerea oficialilor ucraineni pe care i-a întâlnit la Kiev luni, în timpul unei vizite a Comisiei Europene pentru a marca cea de-a treia aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei.
„Douăzeci și unu din cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina într-un parteneriat câștigător”, a spus Séjourné, potrivit AFP.
„Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care să nu fie reciproc avantajos”, a mai spus acesta.
Potrivit BBC, acordul propus de UE nu rivalizează propunerea Statelor Unite. O sursă din UE spune pentru BBC că propunerea nu este în competiție cu cea a SUA și că UE încearcă să accelereze parteneriate de lungă durată, legate de dorința Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.
Trump a făcut propuneri din ce în ce mai agresive față de Ucraina pentru drepturile asupra bogățiilor sale minerale, cerând despăgubiri de până la 500 de miliarde de dolari pentru sprijinul Washingtonului pentru Kiev.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat până acum să semneze două proiecte de acorduri propuse de administrația lui Trump, declarând că termenii – despre care New York Times a raportat că includeau renunțarea Kievului la jumătate din veniturile din minerale, petrol și gaze, plus veniturile din porturi și alte infrastructuri în valoare de 500 de miliarde de dolari – sunt prea duri.
„Nu voi semna ceea ce 10 generații de ucraineni vor trebui să plătească înapoi”, a spus Zelenski la o conferință de presă duminică.
Dar Trump a insistat luni că un „acord final” este „foarte aproape” și că va include „pământuri rare și diverse alte lucruri”.
Ucraina deține zăcăminte uriașe de elemente și minerale critice, de la litiu la titan, care sunt vitale pentru fabricarea tehnologiilor moderne și foarte râvnite în cursa globală pentru resurse.
De asemenea, are rezerve vaste de cărbune, precum și petrol, gaze și uraniu, dar o mare parte din acestea se află în teritoriile aflate sub controlul Rusiei.