Antena 3 CNN Externe „Și-a dorit să trăiască suficient ca să o voteze pe Kamala”. Jimmy Carter, legendarul fost președinte de 100 de ani, a votat în Georgia

„Și-a dorit să trăiască suficient ca să o voteze pe Kamala”. Jimmy Carter, legendarul fost președinte de 100 de ani, a votat în Georgia

Jimmy Carter
Jimmy Carter a împlinit 100 de ani pe 1 octombrie și este cel mai longeviv fost președinte din istoria SUA. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    17 Oct 2024   •   12:14

Jimmy Carter, cel mai longeviv fost președinte din istoria SUA, care a împlinit 100 de ani pe 1 octombrie, a votat anticipat la alegerile prezidențiale americane în statul crucial Georgia, din care provine, au confirmat reprezentanții săi, miercuri, conform The Guardian.

Un comunicat transmis de centrul prezidențial Carter nu a dezvăluit cu cine a votat fostul președinte democrat, însă este evident că opțiunea acestuia a fost candidata democrată, Kamala Harris. Anterior, Carter a spus că-și dorește să trăiască suficient să apuce să o voteze pe Harris.

„Nu a votat pentru republicani niciodată în viața lui”, a declarat fiul său, Chip, pentru o publicație locală din Georgia, după e a dezvăluit, în august, că cea mai mare dorință a fostului președinte, mai mare decât cea de ajunge la 100 de ani, e să trăiască suficient pentru a o putea vota pe candidata democrată.

„Încerc să mă țin bine pentru a o putea vota pe Kamala Harris”, spune fostul președinte la acel moment.

La Convenția Națională Democrată din august, cu câteva săptămâni înainte ca fostul președinte să împlinească 100 de ani, nepotul său, Jason, președintele centrului prezidențial Carter, le-a spus delegaților că bunicul său crede că Harris îi duce mai departe moștenirea politică.

11 Carter a rămas foarte prezent politic

Jimmy Carter a fost „un votant disciplinat” de-a lungul anilor, a scris NYT, miercuri. Conform publicației americane, fostul președinte a participat la toate alegerile generale, dar și la cele preliminare și la alegerile speciale.

Vreme de peste un deceniu, din cauza stării de sănătate mai precare și a vârstei înainte, Carter a votat exclusiv prin corespondență.

Conform lui Jason Carter, fostul președinte își păstrează intacte capacitățile cognitive, „este alert și interesat de politică și de războiul din Gaza”. Jimmy Carter este îngrijit la un azil din februarie 2023, cu nouă luni înainte de decesul soției sale, Rosalynn.

Decizia de a-l muta pe Carter pentru a primi îngrijiri de specialitate a sugerat că există o așteptare că fostul președinte se apropie de momentul final, o percepție consolidată și de decizia sa de a-i cere președintelui Joe Biden să susțină discursul necrolog la înmormântare.

Carter, cel mai bătrân om de stat american în prezent, a devenit primul președinte din istorie care ajunge la 100 de ani.

Carter a fost ales în 1976, după ce l-a învins pe republicanul Gerald Ford, în urma unui scrutin dominat de moștenirea toxică a lui Richard Nixon și a scandalului Watergate. A fost învins în 1980 de republicanul Ronald Reagan și s-a retras definitiv din politică, dedicându-se diplomației și ajutorului pentru succesorii săi la Casa Albă.

În 2022, Carter a câștigat premiul Nobel pentru Pace pentru „deceniile de activitate neobosită pentru găsirea de soluții pașnice la conflictele internaționale, consolidarea democrației și drepturilor omului și promovarea dezvoltării economice și sociale”.

×
Parteneri
x close