"Este vorba despre o nouă etapă importantă pentru o naţiune care îşi demonstrează angajamentul faţă de construirea unei democraţii solide, în pofida recentelor tulburări politice şi considerabilei provocări în domeniul securităţii în anumite regiuni ale ţării", a subliniat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
Psaki i-a avertizat pe rebelii proruşi să nu organizeze alegeri paralele în fiefurile din Doneţk şi Lugansk. "Singurele alegeri legitime" sunt cele organizate în acest weekend şi pe 7 decembrie pentru alegerea unui nou Parlament ucrainean, a avertizat ea.
Separatiştii proruşi, care ocupă aproximativ 3% din teritoriul ucrainean şi luptă împotriva forţelor armate naţionale din aprilie, boicotează scrutinul. Ei intenţionează să organizeze propriul scrutin prezidenţial şi legislativ pe 2 noiembrie.
Potrivit Comisiei Electorale, aproximativ două milioane de persoane din cei aproximativ 5,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot vor putea să voteze în regiunile Doneţk şi Lugansk, iar cel puţin 14 din cele 32 de mandate nu sunt prevăzute.
În Crimeea, peninsula anexată în primăvară de către Moscova în urma unui referendum contestat, 12 mandate nu sunt prevăzute. Kievul afirmă că alegeri vor avea loc atunci când steagul ucrainean va fi arborat din nou în aceste regiuni.