
Postul public naţional de televiziune al Republicii Moldovei a început să fie transmis în regiunea transnistreană, marcând sfârşitul unei blocade informaţionale care a durat peste trei decenii, relatează miercuri Radio Chişinău, preluat de Agerpres. Un deputat al partidului guvernator a anunţat pe Facebook că cel mai mare operator de telecomunicaţii din regiune, IDC, a inclus în grilă canalul public Moldova 1.
Postul public naţional de televiziune din Republica Moldova, Moldova 1, a început să fie difuzat în regiunea transnistreană. Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Roman Roşca, a anunţat pe Facebook că în Tighina (Bender), ca fost inclus în grila celui mai mare operator de telecomunicaţii din regiune, IDC, programul Moldova 1.
Locuitorii din zonă au confirmat, pentru portalul Zona de Securitate, că postul a fost integrat, însă doar pentru unele pachete de televiziune. În cazul abonaţilor cu pachetul de bază, cel mai ieftin, canalul nu a fost încă inclus în grilă. Odată cu introducerea Moldova 1, a apărut şi programul WeSport, un canal de sport în limba română, emis de pe malul drept al Nistrului.
În regiunea transnistreană, serviciile de telecomunicaţii, televiziune şi internet sunt monopolizate, fiind furnizate de o companie controlată de oligarhul local Victor Guşan. Introducerea programelor Moldova 1 şi WeSport marchează sfârşitul unei izolări mediatice impuse timp de peste 30 de ani, perioadă în care televiziunea publică de la Chişinău a fost exclusă din spaţiul informaţional transnistrean, notează Zona de Securitate, citat de Agerpres.
"După 33 de ani absenţă, a reapărut Moldova 1 în raioanele de est ale ţării. Sperăm să reluăm un dialog normal cu cei de la Tiraspol, un dialog pe care l-am aşteptat de multă vreme. Până la urmă, orice criză poate să ne conducă şi spre găsirea unor soluţii de durată", a apreciat Oleg Serebrian, vicepremierul pentru reintegrare, conform Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al executivului moldovean, Daniel Vodă, a adăugat că difuzarea postului public de televiziune Moldova 1 în stânga Nistrului este importantă pentru diversificarea surselor media.
"Vom continua să lucrăm ca toţi cetăţenii din Republica Moldova să aibă acces la informaţii obiective şi de interes public, inclusiv despre faptul că anume UE a transmis gaz umanitar în regiune", a afirmat oficialul citat de Radio Chişinău, preluat de Agerpres.