Antena 3 CNN Externe Seul: Coreea de Nord se pregăteşte pentru al patrulea test nuclear

Seul: Coreea de Nord se pregăteşte pentru al patrulea test nuclear

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 08:29 08 Apr 2013 Modificat la 08:29 08 Apr 2013
Seul: Coreea de Nord se pregăteşte pentru al patrulea test nuclear
Foto: Agerpres/AP
Coreea de Nord pare dă semne că se pregăteşte să efectueze în zilele următoare un nou test de rachetă balistică şi un al patrulea test nuclear, anunţat Seulul luni, informează AFP.

Acţiunea are loc după două luni de la ultimul test nuclear, care i-a adus o nouă serie de sancţiuni internaţionale.

Ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Ryoo Kihl-jae, a anunţat "semne" ale unei activităţi neobişnuite în jurul principalei instalaţii nord-coreene pentru teste nucleare, refuzând să ofere alte informaţii.

Potrivit cotidianului JoongAng Ilbo, aceste mişcări observate la instalaţia Punggye-ri sunt de aceeaşi natură cu cele observate înaintea celui de-al treilea test atomic, făcut pe 12 februarie, sancţionat de către Consiliul de Securitate al ONU şi reprezentând sursa tensiunilor în curs din Peninsula Coreea.

"Supraveghem de aproape situaţia, care seamănă enorm (de mult) cu ceea ce am văzut înaintea celui de al treilea test", a declarat o sursă oficială, citată de ziar, potrivit Agerpres.

Coreea de Nord, care a instalat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est, ar putea efectua totodată testarea unei rachete, săptămâna aceasta, un gest menit să îi procure concesii din partea Washingtonului, de exemplu cu privire la o reluare fără condiţii a negocierilor privind programul nuclear civil.

Furioasă din cauza sancţiunilor adoptate de către ONU după al treilea test nuclear, efectuat la începutul lui ferbruarie, şi din cauza unor manevre militare comune, în curs, între Statele Unite şi Coreea de Sud, Coreea de Nord şi-a multiplicat, în ultimele săptămâni, declaraţiile belicoase.

Ca o măsură de calmare a situaţiei şi cu scopul de a-i lăsa doar Phenianului responsabilitatea escaladării, Washingtonul a anunţat sâmbătă amânarea unui test de rachetă de tip Minuteman 3, o rachetă intercontinentală cu ogivă nucleară, care urma să aibă loc săptămâna aceasta la baza aeriană Vandenberg, în California.

Beijingul, singurul aliat important al regimului nord-coreean, i-a adresat un avertisment dur vecinului său, a cărui economie vlăguită supravieţuieşte cu ajutorul unor "perfuzii" chineze.

"Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune şi, cu atât mai puţin, întreaga lume, din egoism", a declarat duminică preşedintele chinez Xi Jinping, fără să pronunţe nici numele Coreei de Nord şi nici pe al Statelor Unite.

Phenianul a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan, pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului.

Racheta de tip Musudan, dezvăluită public pentru prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ 3.000 de kilometri, adică ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia.

Racheta poate atinge ţinte situate la o distanţă de aproximativ 4.000 de kilometri, în cazul în care poartă o încărcătură mai uşoară. Astfel, în principiu, ea poate atinge Guam, o insulă în Pacific situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, o insulă pe care sunt staţionaţi aproximativ 6.000 de militari americani.

Potrivit lui Kim Jang-soo, un consilier pentru securitate naţională al preşedintei Park Geun-hye, Phenianul ar putea să efectueze acest test către 10 aprilie, dată de la care regimul stalinist a anunţat că nu va mai putea să garanteze securitatea misiunilor diplomatice străine.

"Nu există niciun semn (de pregătire în vederea) unui război la scară mare, pentru moment, dar (Coreea de) Nord trebuie să se aştepte la represalii în caz de război localizat", a avertizat Kim Jang-soo.

Cele două teste ar putea avea loc înainte de 15 aprilie, data aniversării naşterii fondatorului regimului stalinist, Kim Il-sung. Tot cu puţin înaintea acestei date, Coreea de Nord a efectuat o lansare - soldată cu un eşec - a unei rachete cu rază lungă de acţiune în 2012, considerată de Washington drept un tir de rachetă balistică.

Japonia a ordonat duminică forţelor sale să doboare orice rachetă nord-coreeană care i-ar viza teritoriul, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Ordinul se va traduce prin mobilizarea în Marea Japoniei a unor distrugătoare echipate cu sisteme de interceptare de tip AEGIS.

"Nu există o mare probabilitate ca această rachetă să vizeze Japonia, dar am hotărât să ne pregătim pentru orice eventualitate", a declarat o sursă guvernamentală pentru agenţia Kyodo.







×
x close