Antena 3 CNN Externe Sesiunea Parlamentului de la Roma a fost suspendată | Mario Draghi a spus condițiile care l-ar face să rămână în funcție

Sesiunea Parlamentului de la Roma a fost suspendată | Mario Draghi a spus condițiile care l-ar face să rămână în funcție

Sesiunea Parlamentului italian privind votul de încredere în favoarea Guvernului în exercițiu a fost suspendată, miercuri după-amiază, în contextul în care premierul demisionar Mario Draghi nu a stabilit clar dacă acceptă cererile de continuare a mandatului, dat fiind că situația este dinamică.

Mario Draghi
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    20 Iul 2022   •   17:14

Premierul italian, Mario Draghi, a prezentat miercuri în fața Senatului condițiile pentru a continua să guverneze și pentru a ajuta Italia să iasă din criza actuală.

Într-un discurs dens, fostul președinte al Băncii Centrale Europene a vorbit despre partidele coaliției sale, despre viitorul său în funcție și a dictat clar condițiile care l-ar face să își retragă demisia.

”Singura cale de urmat dacă vrem să rămânem împreună este să reconstruim un pact de guvernare, cu abnegație, curaj și credibilitate”, a propus Draghi.

”Voi, partide și parlamentari, sunteți pregătiți să reconstruiți acel pact? Sunteți gata să confirmați acel efort pe care l-ați făcut în primele luni și care ulterior a slăbit?”, a întrebat el.

”Răspunsul la această întrebare nu trebuie să mi-l dați mie, ci tuturor italienilor”, a spus el.

Însă, în cursul sesiunii speciale a Parlamentului, formațiunile politice Liga (extremă-dreapta) și Forza Italia (centru-dreapta) au cerut o remaniere generală a Guvernului, care să fie condus în continuare de Mario Draghi, semnalând că, în caz contrar, sunt necesare alegeri anticipate.

"Senatul va acorda susținerea pentru acțiunile unui guvern total înnoit, atât la nivel de opţiuni politice, cât şi din punctul de vedere al componenței", au comunicat senatorii Roberto Calderoli şi Massimiliano Romeo, membri ai partidul Liga, condus de Matteo Salvini.

Imediat după formularea acestei solicitări, Mario Draghi a părăsit aula Parlamentului împreună cu ministrul Apărării, Lorenzo Guerini, membru al Partidului Democrat (centru-stânga), pentru noi consultări. Situaţia politică de la Roma continuă să fie volatilă, astfel că premierul Mario Draghi nu știe clar dacă mai poate avea o majoritate legitimă, în contextul în care ieșirea din coaliția de uniune națională a Mișcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă) pare să fie urmată acum de poziţii oscilante ale altor partide.

În acest context, Elisabetta Casellati, președintele Senatului, a dispus suspendarea sesiunii plenare timp de o oră şi jumătate, conform cotidianului Corriere della Sera.

În țară au avut loc mai multe proteste, oamenii au cerut ca Draghi să rămână în funcție, iar sondajele arată că majoritatea italienilor sunt de acord. Aproximativ 2.000 de primari, precum și 250 de lideri de afaceri și sindicate l-au susținut, iar agenția de rating Fitch a avertizat că reformele ar deveni probabil mai dificile fără el.

Draghi a fost numit pentru a stabiliza Italia în timpul pandemiei de COVID, conducând redresarea economică după pandemie și, mai recent, prin războiul Rusiei în Ucraina.

Mario Draghi a preluat funcția de prim-ministru al Italiei pe 13 februarie 2021.

×
Subiecte în articol: Mario Draghi Italia demisie premier
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close